Vinden på Visby domkyrka kan bli museum

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Visby domkyrka, Sankta Maria kyrka

2 december 2005

Visby – Redan under medeltiden använde tyska handelsmän kyrkans 800 m² stora vind som lager och den är fortfarande fylld med unika objekt som kan vara av stort intresse för allmänheten. Såväl kyrkorådet, biskopen och de fastighetsansvariga är entusiastiska och ser gärna ett kyrkohistoriskt museum på vinden. Om man lyckas övertyga landets antikvariska myndigheter kommer museet att öppna i augusti 2007.

Redan för tjugo år sedan då kyrkan renoverades diskuterades en museum men praktiska omständigheter satte stopp för planerna. Brandsäkerhet och förändringar av de medeltida valven fick inte godkänt. Nu har man tittat närmare på projektet under två år. Den finländske arkitekten Vilhelm Helander har upprättat ritningar och det är tänkt att museibesökarnas väg upp till vinden ska gå i norr via en trappa intill församlingshemmet. Man har också anlitat en konsult. Hitills har man fått 1,8 miljoner kronor i bidrag till projektet och nu kommer man att anställa en person. Ytterligare medel hoppas man få från EU. Finansieringen kommer till stor del ske genom entréavgifter och man överväger att också hyra ut lokalen. Hela museet kommer att bli ett kommersiellt projekt som kommer att få belasta församlingens ekonomi.

Visby domkyrka tar emot 200 000 besökare under sommarhalvåret och man hoppas att åtminstone 10% av dem ska betala för att gå en trappa upp. Saker att locka med har man inte ont om: I Gotlands 92 kyrkor finns massor av träskulpturer, glasmålningar och stenföremål. Bara uppe på vinden finns idag en hissbom, trätavlor och mycket annat spännande.

Läs mer[redigera]

Källa[redigera]