Hoppa till innehållet

Wikinews:Hur man redigerar en sida

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Denna sida är en kopia av motsvarande sida på Wikipedia: Hur man redigerar en sida (den 5 december 2005).

Wikinews använder en programvara som heter Mediawiki. Den är stor och komplex, och att lära sig alla knep och detaljer tar tid. Men som tur var behöver du inte kunna allt för att hjälpa till.

Poängen med Wikinews är att vem som helst, även du, kan ändra i alla artiklar när som helst. Ändringar kan förhandsgranskas och blir sedan omedelbart synliga. Ingen inloggning är nödvändig. För att redigera en sida klickar man på fliken Redigera denna sida som finns högst upp. Då får man upp en textruta som man kan skriva och ändra i. Det mesta är vanlig löpande text, men för att få till sådana saker som fetstil, länkar och annat behöver man några speciella men ganska enkla tecken och koder. I den här artikeln har vi därför samlat det mesta av det du behöver veta. Om du vill prova på hur man gör kan du göra det på kladdsidan. När du är klar trycker du på knappen "spara" så syns dina ändringar direkt. Lycka till!

Grunderna

[redigera]

Länkar till andra sidor görs helt enkelt genom att sätta dubbla hakparenteser runt orden. Exempelvis [[EM 2008: Spanien europeiska mästare]]. Det blir då så här: EM 2008: Spanien europeiska mästare. Ifall det inte finns någon artikel med det namnet blir länken röd. Ifall artikeln finns så blir länken istället blå.

Kursiv stil får du genom skriva två stycken apostrofer på vardera sida om det du vill kursivera: ''Docendo discimus''. Det blir då så här: Docendo discimus. Observera att du måste använda två stycken enkla apostrofer (' och '). Att istället använda ett citationstecken (") fungerar inte, trots att koden ser likadan ut på skärmen.

Fetstil skriver du genom att omgärda ordet med tredubbla apostrofer '''så här'''. Det ser ut så här.

Kursiv fetstil får du genom att använda koderna för både kursiv stil och fetstil, alltså 2 + 3 = 5 apostrofer på vardera sidan om texten; '''''så här'''''. Det blir så här.

Tips: Om du använder knappen "Visa förhandsgranskning" kan du se om det blev rätt innan du sparar på riktigt.

Ganska lätt

[redigera]

Signering av meddelanden På diskussionssidor – men ej på artiklarnas huvudsidor, själva nyhetssidan – bör du alltid signera dina inlägg med användarnamn och tid för inlägget. Det gör det enkelt för alla att följa en diskussion, eftersom man då lätt kan se vem som skrivit vad, och när. Att signera sina inlägg är enkelt! Fyra stycken tilde ~~~~ blir automatiskt ditt användarnamn följt av tid och datum för ditt inlägg. (Tre tilde blir samma sak fast utan tid och datum, och fem tilde ger bara datum och tid, utan användarnamn.) I Microsoft Windows genererar man tilde (~) genom att trycka ned höger alternativtangent ("Alt Gr") och tangenten till höger om "Å". Använder man istället Mac OS X gör man likadant, men kan använda vilken som helst av de båda alternativtangenterna.
Jag prövar nu fyra tilde, vilket ger följande resultat: Tommy Kronkvist 19 april 2010 kl. 14.39 (CEST)[svara]

Länkar med annat namn Om du vill att texten skall se annorlunda ut än sidans namn kan du skriva in ett lodstreck (|) efter sidans namn, och skriva den önskade länktexten efteråt, såhär: [[EM 2008: Spanien europeiska mästare|Spanien vann!]]. Det blir då såhär: Spanien vann!

Hänvisning till annan artikel gör du genom att skriva det magiska #REDIRECT [[Sidans namn]] längst upp på sidan.

Indragning gör du genom att börja en rad med kolon (:). Om du vill göra indragningar i flera steg, använd flera kolon efter varandra.

Fixbreddfont får du genom att börja en rad med mellanslag; detta gäller för hela raden. I annat fall måste du placera texten i <code></code>.

Punktlistor får du genom att börja en rad med stjärna (*). Genom att använda flera stjärnor efter varandra blir det på en lägre nivå.

Numrerade listor får du genom att börja en rad med nummertecken (#). Observera att brädgården måste vara först på raden. Om du gör ett mellanslag eller använder kolon före, förlorar den sin betydelse.

Stänga av magiska tecken kan du göra genom att omringa dem med <nowiki> ''(din text)'' </nowiki>.

Dölja parenteser på länkar i text När man till exempel vill länka till Gudmar Magnusson (Ulvåsaätten) så kanske parantesen är onödig i sammanhanget. Då kan man skriva [[Gudmar Magnusson (Ulvåsaätten)|]] (observera lodstrecket "|" sist i uttrycket). Resultatet blir en länk som ser ut som Gudmar Magnusson men som keder till sidan Gudmar Magnusson (Ulvåsaätten).

Medelsvårt

[redigera]

Länkar

[redigera]

Länkar till en särskild del av en artikel gör du genom att skriva använda ett nummertecken (#) som separator, följt av namnet på en rubrik i artikeln: [[artikelns namn#delensnamn]]. Så här till exempel: [[Rådjur#Fortplantning|Rådjurets fortplantning]], där länken går till det stycke som har rubriken Fortplantning i artikeln Rådjur, enligt följande: Rådjurets fortplantning.

Länkar till andra delar av Wikimediaprojektet (exempelvis Wikisource eller Wikibooks) gör du genom att skriva [[Wikimediaprojekt:Artikel]].

  • [[w:sv:Artikel]] eller [[w:Artikel]] ger en länk till svenska Wikipedia.
  • [[w:en:Article]] eller [[Wikipedia:Artikel]] ger en länk till engelska Wikipedia.

Externa länkar (det vill säga länkar på internet som inte hör till Wikimedia-projektet) kan du göra på två sätt:

  • genom att sätta den genom enkla hakparenteser [http://www.google.se].
  • genom att skriva in länkens URL utan några hakparenteser, så här http://www.google.se. (Du måste ha med http://-delen, men å andra sidan syns hela adressen i artikeln, vilket är praktiskt när sidan är utskriven.)

För en detaljerad översikt över interna och externa länkar, se Wikipedia:Hjälp med länkar och bilder

Bilder

[redigera]

Att lägga in en bild i en artikel är lika enkelt som att göra en länk. Man skriver [[Fil:Bildensnamn.jpg]]. (Filändelsen kan även vara exempelvis ".svg" eller ".png" ifall det är en teckning eller karta.)

En liten version av bilden gör du nästan lika enkelt. Skriv bara [[Fil:Bildensnamn.jpg|miniatyr]]. Om man klickar på bilden får man upp en större version av samma bild.

En beskrivande text får du genom att skriva den sist innanför hakparenteserna, så här [[Fil:Bildensnamn.jpg|miniatyr|Bildtext]]. Det går utmärkt att ha länkar i bildtexten.

Bilder kan placeras både till vänster och till höger och kan fås i olika storlekar. Se Wikipedia:Illustrationer (manual) för en detaljerad genomgång.

Sektioner

[redigera]

Paragrafer

[redigera]

Listor

[redigera]

Rader

[redigera]

Textformatering

[redigera]

Se Wikipedia:Textformatering.

I artikeln Textformatering beskrivs hur du skriver specialtecken och hur du till exempel gör texten fet eller kursiv.

I artikeln Användarhandledning för TeX beskrivs hur man skriver matematiska uttryck och formler.

Ganska svårt

[redigera]

Kategorier

[redigera]

Du kan placera en sida i en ämneskategori genom att lägga till texten [[Kategori:Kategorinamn]] i en artikel (där kategorinamn är namnet på kategorin.)

Sorteringsnyckel. Om du vill att artikeln ska uppspaltas eller "listas" annorlunda än efter dess artikelnamn, kan man använda [[Kategori:kategorinamn|sorteringsnyckel]] (där kategorinamn är kategorins namn samt sorteringsnyckel är sorteringsvärdet.) Sidan kommer att sorteras efter sorteringsnyckeln istället för artikeltiteln.

Kategorilänkar. Länkar till kategorier fås genom att inleda med ett extra kolontecken (:) i uttrycket: [[:Kategori:Ämneskategori]].

Underkategorier. Kategoriartiklar kan hänföras till en annan kategori och då kommer den att bli en underkategori. Man kan exempelvis redigera [[Kategori:Fotboll]] och lägga till [[Kategori:Sport]] så att Fotboll blir en underkategori till Sport. På detta sätt fås en slags hierarki.

Samtliga existerande kategorier uppspaltas i Special:Categories-sidan.

Se även: Wikipedia:Kategorisering, Wikipedia:Lista över ämnesgrupper, m:MediaWiki User's Guide: Using Categories

Diffar

[redigera]

För att beskriva vilka redigeringar någon har gjort i en artikel, till exempel om det blir en konflikt eller om du vill konsultera någon, är det lättast att visa upp en diff, det vill säga visa skillnaden mellan versionen innan och den aktuella versionen. Det gör man genom att gå in på sidans "Historik"-flik, markera de versioner man vill jämföra, och sedan klicka på "Jämför angivna versioner". (Observera att all historik alltid sparas, och att man alltid kan se vem som utfört en redigering – även om man inte signerat sina inlägg med fyra tilde ~~~~enligt ovan.)

Den URL-adress som kommer fram i adressrutan på din webbläsare kan du sedan kopiera och klistra in på en diskussionssida precis som vilken extern länk som helst, så här: Rättning av stavfel i Stålmannen-artikeln. (Den länken ser i verkligheten ut så här: [http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=St%C3%A5lmannen&diff=941454&oldid=882137 Rättning av stavfel i Stålmannen-artikeln].)

Mallar

[redigera]

Mallar (tidigare kallat användardefinierade meddelandevariabler) är ett sätt att skapa standardiserade meddelanden eller andra textavsnitt som man vill ska förekomma i många artiklar, och är ett utmärkt att göra det lättare att navigera mellan närbesläktade artiklar. (Se till exempel mall:Telegram)

För att lägga in en mall som redan existerar, skriv {{mall:mallensnamn}}. När du sparar texten förvandlas mallen till den text som finns angiven i mallen. (I redigeringsläge kan du se vad en mall som finns i en artikel heter.)

En mall går lika lätt att redigera som vilken artikel som helst. Den finns då i namnrymden [[mall:]]. Om du exempelvis söker efter mallen "Telegram" skriver du alltså mall:telegram i sökrutan.

Man kan också använda parametrar som byts ut i ursprungsartikeln, se vidare Wikipedia:Mallar.

Ladda upp bilder

[redigera]

Om en artikel saknar en bra bild, kan du ladda upp egna bilder (på Wikimedia Commons) så här:

  1. logga in (man måste vara inloggad)
  2. gå till Commons uppladdningssida
  3. använd "Bläddra"-kommandot för att välja en fil på din hårddisk
  4. ge bilden ett tydligt, kort och unikt namn
  5. skriv till en tydlig beskrivning av vad det är på bilden, på engelska, var du har hittat bilden, och så vidare
  6. ange bildens licensstatus. Eftersom Wikipedia är en fri encyklopedi får du inte ladda upp bilder som bryter mot upphovsrätten.
  7. klicka på "Upload"-knappen
  8. lägg bilden i en kategori genom att redigera bildens sida, och skriva in [[category:enlämpligkategori]].

Innehållsförteckning med mera

[redigera]
  • __TOC__ : Lägg till en innehållsförteckning just här.
  • __NOTOC__ : Använd ingen innehållsförteckning.
  • __NOEDITSECTION__ : Sektionen kan inte egenhändigt redigeras.

Tidsaxlar

[redigera]

Timelines eller tidsaxlar kan representera grafik och består av ett skript. Detta skript byggs upp av en eller flera kommandon. Kommandona innesluts genom speciella tidsaxel-märken såsom

<timeline>
skript
</timeline>

Se även: EasyTimeline och EasyTimeline Syntax

Hieroglyfer

[redigera]

Hieroglyfer fås genom att innesluta glyfkoden i HIERO-märken såsom

Exempel Resultat
<hiero>

B11
</hiero>

B11

Se även: m:MediaWiki User's Guide: WikiHiero Syntax, m:Egyptopedia, Wikipedia:Specialtecken

Avancerade saker

[redigera]

Tabeller

[redigera]
  • Tabeller bör skapas med wikins egen tabell-syntax, men kan också skapas med HTML
  • Tabeller kan nästlas i varandra
  • Wikipedia-tabeller beskrivs nedan

Observera att radbyte har betydelse när man utnyttjar detta syntax:

{| tabellalternativ
|+ tabellbeskrivning-text
| Rad 1
|-
| Rad 2
|-
|   ...och så vidare
|-
| Rad n;
|}

Kolumnerna i varje rad kan antingen 1) skrivas på en hel rad eller 2) ha varsin rad:

  1. |-
    | celltext || celltext ...

     
  2. |-
    | celltext
    | celltext
    ...

Alternativ syntax för ny rad är |-. Notera att |- eller |---- kan åtföljas med så kallat radalternativ (se nedan).

En rad kan alternativt börja med ! (utropstecken) istället för | (så kallad pipe). Skillnaden mellan ! och | är att det förstnämnda används för rubriker, och det andra används för vanliga celler. För närvarande har resultatet endast en typografisk betydelse: rubriker skrivs ut i fet stil.

Varje celltext kan föregås av så kallade cellalternativ som styr texten i cellen:

|-
| cellalternativ | celltext | cellalternativ | celltext ...

Cellalternativ eller radalternativ är HTML-attribut, exempelvis:

  • valign = "top | middle | bottom",
  • align = "left | center | right ",
  • bgcolor = "#rrggbb" (där r=rött, g=grönt och b=blått; se gärna den engelska versionen av w:en:HTML-färger),
  • colspan = "nn" (cellen täcker nn kolummer),
  • rowspan = "mm" (cellen täcker mm rader),
  • och så vidare (mer information finns här: W3.org tabellreferens )

Se även: Wikipedia:Exempel på tabellsyntax, m:MediaWiki User's Guide: Using tables, W3.org tabellreferens

Variabler

[redigera]

Variabler eller inbyggda variabler används sällan i artiklar, kanske någon gång på diskussionsidor. Det är bara speciella sidor som har användning för dem.

Syntax:
{{variabelnamn}}

Beskrivning

Variabelnamn kan vara:

CURRENTMONTH
Returnerar nuvarande månad: 11.
 
CURRENTMONTHNAME
Returnerar nuvarande månad som sträng: november.
 
CURRENTDAY
Returnerar nuvarande dag: 21.
 
CURRENTDAYNAME
Returnerar nuvarande dag som sträng: torsdag.
 
CURRENTYEAR
Returnerar nuvarande år: 2024.
 
CURRENTTIME
Returnerar nuvarande tid: 09.13.
 
NUMBEROFARTICLES
Returnerar antalet wikipediaartiklar som finns i namnlösa namnrymden och som inte är hänvisningar (#redirect): 2 077.
 
CURRENTMONTHNAMEGEN
Vet ej: november.
 
PAGENAME
Returnerar artikeltitel (i wikiformat, jmf. localurl): Hur man redigerar en sida.
 
NAMESPACE
Returnerar artikelns namnrymdstitel: Wikinews.
 
localurl:pagename
Returnerar artikeltiteln i URL-format (exklusive server): https://en.wikipedia.org/wiki/Sandl%C3%A5dan?redigera).
 
SERVER
Returnerar domänadress i URL-format: //sv.wikinews.org.
 
ns:1
Returnerar namnrymdnamn nr 1: Diskussion.
 
ns:2
Returnerar namnrymdnamn nr 2: Användare.
 
ns:3
Returnerar namnrymdnamn nr 3: Användardiskussion.
 
ns:4
Returnerar namnrymdnamn nr 4: Wikinews.
 
ns:5
Returnerar namnrymdnamn nr 5: Wikinewsdiskussion.
 
ns:6
Returnerar namnrymdnamn nr 6: Fil.
 
ns:7
Returnerar namnrymdnamn nr 7: Fildiskussion.
 
ns:8
Returnerar namnrymdnamn nr 8: MediaWiki.
 
ns:9
Returnerar namnrymdnamn nr 9: MediaWiki-diskussion.
 
ns:10
Returnerar namnrymdnamn nr 10: Mall.
 
ns:11
Returnerar namnrymdnamn nr 11: Malldiskussion.
 
ns:12
Returnerar namnrymdnamn nr 12: Hjälp.
 
ns:13
Returnerar namnrymdnamn nr 13: Hjälpdiskussion.
 
ns:14
Returnerar namnrymdnamn nr 14: Kategori.
 
ns:15
Returnerar namnrymdnamn nr 15: Kategoridiskussion.
 
SITENAME
Returnerar : Wikinews.
 

Den enda gång en vanlig redigerare behöver datum-rutiner är när denne signerar inlägg i diskussionstrådar, men då kan ~~~ eller ~~~~ användas med fördel.

Övrigt

[redigera]

Namnrymd

[redigera]

Se: w:Wikipedia:Namnrymd