Hoppa till innehållet

Zapatero bygger upp sydamerikansk vänsterallians

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

29 januari 2005

Spanien –

Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero har gjort tre blixtbesök i flera sydamerikanska länder under de gångna nio månaderna. Målsättningen med besöken har varit att upprätta en vänsterallians i regionen mellan Brasilien, Argentina, Chile och Uruguay.

Presidenterna i dessa länder, som alla brukar räknas som vänsterpolitiker, har kommit överens om att samarbeta på internationell nivå, särskilt då i FN tillsammans med den europeiska vänsterkoalitionen Paris-Berlin-Madrid.

Den spanske ledaren återvände till Madrid igår efter att ha besökt fyra sydamerikanska städer, Brasilia, São Paolo, Buenos Aires och Santiago de Chile, under lika många dagar. Enligt officiella spanska källor är resan, trots brådskan, avslutningen på det projekt som Zapatero inledde med toppmötet mellan EU och de sydamerikanska länderna i Guadalajara i Mexico och därefter fortsatte i det spansk-amerikanska mötet i Costa Rica i november.

Förutom samarbetet med Mexicos president Vicente Fox, har Zapatero ingått en allians med Brasiliens president Lula da Silva, Argentinas Néstor Kirchner, Chiles Ricardo Lagos och Uruguays Tabaré Vázquez. Denna grupp presidenter har tillsammans med Frankrikes Jacques Chirac och Tysklands Gerhard Schröder, deklarerat sitt stöd till en världsordning som bygger på mulitlaterism, internationella lagar och medling genom FN. Zapatero har dessutom förmått dessa ledare att lova att infinna sig på toppmötet i Salamanca i höst.


Källa

[redigera]

Enric Hernàndez Santiago "Zapatero lidera en Suramérica un eje progresista afín al París-Berlín". El Periodico(Spaninen), 28 januari 2005