Svenskspråkiga Wikinews är inte aktivt längre, för mer information se diskussionen här.
Swedish Wikinews is no longer active. See pressrummet for more information.
Den här sidan bör alltid använda liten teckenstorlek
Bredd
Innehållet är så brett som möjligt för ditt webbläsarfönster.
Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
27 januari 2008
KENYA:Oroligheterna i Kenya efter presidentvalet den 27 december fortsätter och de senaste dagarna har minst 130 liv krävts. Tidigare generalsekreteraren för FN, Kofi Annan anlände i veckan till Kenya för att medla mellan de stridande grupperna, men har hittills inte nått några framgångar.
Striderna har i stor utsträckning utvecklats till etniska strider och striderna sker i första hand mellan de folkslagen kikuyu som stödjer president Mwai Kibaki och lou- och kalenjin-folken som stödjer oppositionsledaren Raila Odinga. Våldet är centrerat till provincen Rift Valley där det under söndagen har rapporterats att minst 40 personer dödats. Upp emot 800 människor har dödats sedan valet den 27 december vilket av internationella valobservatörer anses varit felaktigt.
I torsdags lyckades Kofi Annan få till stånd ett första möte mellan Mwai Kibaki och Raila Odinga vilket trots att båda sidor visade sig ovilliga att förhandla måste ses som ett framsteg. Kofi Annan uppmanar folket att ge dem mer tid att försöka finna en lösning. "Ingen ska ta lagen i sina egna händer. Ge era ledare möjlighet att lösa dessa frågor - och som jag sa - även långtidsproblemen. Och vi är här för att hjälpa dem, det var syftet och målet med det mötet", sa Kofi Annan efter mötet.
Kofi Annan rörde sig även i utkanten av ämnet som många nu räds - att Kenya ska utvecklas till ett nytt Rwanda med den etniska rensning som där skedde under 1990-talet. "Detta må ha utlösts av valresultatet, men det har utvecklats till något annat, där medborgarnas rättigheter grovt och systematiskt kränks", sade Kofi Annan i samband med besöket i Rift Valley. Misstanken och rädslan att våldet i Kenya ska utvecklas till etnisk rensning förstärks av att den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch tidigare i veckan rapporterade att den sett bevis för att oppositionen organiserat några av attackerna, vilket Raila Odinga förnekar.
Enligt en enkät i The Sunday Nation tror knappt 52 procent av kenyanerna att medlarna kommer att lyckas lösa krisen. Men Kofi Annan är övertygad om att det måste lösas. "Vi måste tackla de grundläggande frågorna som ligger bakom det vi ser nu. Om vi inte gör det kan vi vara tillbaka i detta om 3-5 år igen."