Våldet i Kenya eskalerar - över 130 döda de senaste dagarna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

27 januari 2008KENYA:Oroligheterna i Kenya efter presidentvalet den 27 december fortsätter och de senaste dagarna har minst 130 liv krävts. Tidigare generalsekreteraren för FN, Kofi Annan anlände i veckan till Kenya för att medla mellan de stridande grupperna, men har hittills inte nått några framgångar.

Striderna har i stor utsträckning utvecklats till etniska strider och striderna sker i första hand mellan de folkslagen kikuyu som stödjer president Mwai Kibaki och lou- och kalenjin-folken som stödjer oppositionsledaren Raila Odinga. Våldet är centrerat till provincen Rift Valley där det under söndagen har rapporterats att minst 40 personer dödats. Upp emot 800 människor har dödats sedan valet den 27 december vilket av internationella valobservatörer anses varit felaktigt.

I torsdags lyckades Kofi Annan få till stånd ett första möte mellan Mwai Kibaki och Raila Odinga vilket trots att båda sidor visade sig ovilliga att förhandla måste ses som ett framsteg. Kofi Annan uppmanar folket att ge dem mer tid att försöka finna en lösning. "Ingen ska ta lagen i sina egna händer. Ge era ledare möjlighet att lösa dessa frågor - och som jag sa - även långtidsproblemen. Och vi är här för att hjälpa dem, det var syftet och målet med det mötet", sa Kofi Annan efter mötet.

Kofi Annan rörde sig även i utkanten av ämnet som många nu räds - att Kenya ska utvecklas till ett nytt Rwanda med den etniska rensning som där skedde under 1990-talet. "Detta må ha utlösts av valresultatet, men det har utvecklats till något annat, där medborgarnas rättigheter grovt och systematiskt kränks", sade Kofi Annan i samband med besöket i Rift Valley. Misstanken och rädslan att våldet i Kenya ska utvecklas till etnisk rensning förstärks av att den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch tidigare i veckan rapporterade att den sett bevis för att oppositionen organiserat några av attackerna, vilket Raila Odinga förnekar.

Enligt en enkät i The Sunday Nation tror knappt 52 procent av kenyanerna att medlarna kommer att lyckas lösa krisen. Men Kofi Annan är övertygad om att det måste lösas. "Vi måste tackla de grundläggande frågorna som ligger bakom det vi ser nu. Om vi inte gör det kan vi vara tillbaka i detta om 3-5 år igen."


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Svenska dagbladet, "Dödstalet stiger i Kenya". ', 27 januari, 2008.

Aftonbladet, "Det kan sluta med ett massmord". ', 27 januari, 2008.

Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

Publiceringar 27 januarijanuari 2008kvartal 1vecka 4