Hoppa till innehållet

"Europas siste diktator" varnar för politiskt våld

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
18 mars 2006 kl.11.42 (UTC)
Vitryssland - Vitrysslands president varnar för att han inte kommer att tolerera någon "statskupp" vid söndagens val och anklagar utländska krafter för att stödja oppositionen som utmanat presidenten genom att uppmana till demonstrationer.

Vitrysslands president sedan 1994 Aleksandr Lukasjenko styr landet med järnhand och har nu siktet inställt på att låta sig väljas för en tredje mandatperiod.

Utländska bedömare har kallat Vitrysslands för "Europas sista diktatur" och liknat Lukasjenko vid både Saddam Hussein och Slobodan Milosevic.

Oppositionen i landet har uppmanat till stora demonstrationer på söndag, inspirerade av rosornas revolution i Georgien och den orange revolutionen i Ukraina.

Garantier och varningar

Lukasjenko har "garanterat" att ingen statskupp kommer att ske i samband med valet och att politisk våld inte kommer att tolereras. Revolutionen i Ukraina är en förebild för oppositionen och Lukasjenko är uppenbarligen fast besluten att förhindra att något liknande förekommer i Vitryssland — i sin tur inspirerad av Stalin.

EU och USA har anklagat Lukasjenko för diktatoriska metoder. EU:s utrikessändebud Javier Solana hart sagt att all förföljelse av oppositionen kommer att besvaras med "starka internationella reaktioner". Vita husets talesman Scott McClellan sa att Vitryssland rör sig bort från frihet och demokrati.

Valaffisch i Minsk.
Foto: 2006. (PD)

I torsdags sa Vitrysslands utrikesminister Sergei Martynov att ansvaret för eventuella oroligheter i samband med valet låg hos oppositionen och de länders regeringar som stödde dem.

Lukasjenko har varnat utländska observatörer för att "gå över gränsen" samtidigt som två polska journalister och nio georgiska parlamentsledamöter har vägrats inresetillstånd.

Chefen för säkerhetstjänsten Stepan Sukhorenko uppgav att oppositionen planerar att utnyttja valdagen för en maktkupp.

Lagar och gripanden

Lukasjenko hävdar att hans fyra motkandidater bevisar att valen är demokratiska. Oppositionskandidater som Alexandr Milinkevitj hävdar däremot att valresultatet kommer att manipuleras.

Milinkevitj straffades för sitt oppositionsarbete genom att slängas ut från universitetet där han arbetade, ett öde som drabbat tusentals vitryssar.

Dessutom har det i flera år varit förbjudet att "förolämpa presidenten" eller inte vara "vänligt inställd till staten".

I Vitryssland förekommer inga opinionsundersökningar men få betvivlar att Lukasjenko kommer att vinna valet. Han är populär bland äldre och folk på landsbygden. När han återvaldes 2001 fick han 78,65 procent av rösterna.

I huvudstaden Minsk syns Lukasjenkos ansikte på affischer över allt men hans motkandidater är osynliga både ute på stan och i den statskontrollerade televisionen. Vid oppositionens valmöten är det vanligt att människor grips.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Vitryssland

20 december 2010: Blodiga protester i Vitryssland
29 november 2006: Milinkevitj gripen efter träff med Bush
26 mars 2006: Kravallpoliser arresterade vitrysk oppositionsledare
26 mars 2006: EU kräver att vitrysk oppositionsledare släpps
25 mars 2006: Sanktioner mot Vitryssland, oppositionen planerar stora demonstrationer


Politik

28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
29 mars 2012: Tolgfors avgår
27 januari 2012: Löfven vald till partiordförande i S
26 januari 2012: S säger ja till europakt
3 november 2011: Ingen nobelfest för Åkesson i år heller


Europa

10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår


Portaler

Demokrati
Mänskliga rättigheter

Wikipedia

Vitryssland
Aleksandr Lukasjenko

Händelser 17 marsmars2006kvartal 1vecka 11

Publiceringar 18 marsmars2006kvartal 1vecka 11



Referenser