Hoppa till innehållet

EU kräver att vitrysk oppositionsledare släpps

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
26 mars 2006 kl.20.36 (UTC)
Vitryssland - EU kräver att den vitryske oppositionsledaren Aleksandr Kozulin frisläpps efter att ha arresterats under en demonstration i Minsk. Kozulin var en av ledarna i en serie protester mot president Aleksandr Lukasjenkos valseger.

EU:s president säger att han är "förskräckt över det våld som används av vitryska myndigheter mot demonstranter," i ett uttalande. "EU uttrycker allvarlig oro över arresteringen av demonstranter och medlemmar inom den demokratiska oppositionen, inklusive presidentkandidaten Aleksandr Kozulin och kräver att de frisläpps omedelbart," sades det i uttalandet.

Rapporter tyder på att gatorna i Minsk på söndagen återgick till ett fridfullt lugn efter att kravallpolis bröt upp protestdemonstrationerna - dagen efter att polisen brutalt hade skingrat folkmassorna i huvudstaden. Poliser i kravallutrustning stormade ett demonstrationståg på fredagen och förde bort hundratals demonstranter med lastbilar.

Kozulin arresterades

Under en demonstration på lördagen drogs Aleksandr Kozulin ut ur en bil och fördes bort av polisen. Kozulins taleskvinna Nina Shedlovskaya sa att han hade arresterats av polisen. På söndagen förklarade Kozulins hustru hans tillstånd som "OK". "Räddningsstyrkan kallades inte dit för honom," sa hon till Associated Press. På söndagen samlades även ett 80-tal unga prolukasjenkiska aktivister utanför den amerikanska ambassaden och ropade "Hands off Belarus." Ryska nyhetsbyråer rapporterar att folk även samlades utanför den polska ambassaden.

Kozulin häktades när demonstranter marscherade mot ett fängelse där andra häktats under vad som beskrivs som "de största protesterna i Vitryssland på tio år". Vitrysslands oberoende mediacenter (IMC) rapporterar att "arresterandet av 460 människor i demonstranternas tältläger på fredagen hade retat upp befolkningen och stärkt protestviljan i Vitryssland."

5000 människor demonstrerade

IMC rapporterar vidare att "mer än 5000 människor på lördagen samlades i Minsk centrum för den demonstration som hade planerats. Myndigheterna stoppade protesterna med alla tillgängliga polisstyrkor, specialstyrkor och armén."

Demonstranterna kräver att förra veckans val görs om. Aleksandr Lukasjenko, som har varit president sedan 1994 anklagas för att bibehålla sovjetiska policys genom att stänga media och trycka ned rivaler. Lukasjenko arbetar mot USA och västeuropeiska länder som ger finansiellt och moraliskt stöd till oppositionsgrupperna.

Skärpta visumregler

EU:s kommissionär Benita Ferrero-Waldner kräver också att Vitryssland släpper medlemmar ur oppositionen. "Jag uppmanar den vitryska regeringen att hålla fast vid demokratins regler," sa Ferrero-Waldner. "Om den vitryska regeringen inte visar ånger kommer visumreglerna förmodligen att skärpas. I konkreta termer innebär det att de ansvariga inte kommer att få resa till EU:s medlemsstater. Utländska tillgångar som ägs av vitryska lagstiftare kan komma att frysas. Det är dock viktigt att sanktionerna inte skadar människorna."

Alexandr Milinkevitj, Vitrysslands störste oppositionsledare, hyllade de vitryssar som hade protesterat sedan valet. Han medgav dock att antalet demonstranter inte var tillräckligt för att avsätta Lukasjenkos regering.

Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Vitryssland

20 december 2010: Blodiga protester i Vitryssland
29 november 2006: Milinkevitj gripen efter träff med Bush
26 mars 2006: Kravallpoliser arresterade vitrysk oppositionsledare
26 mars 2006: EU kräver att vitrysk oppositionsledare släpps
25 mars 2006: Sanktioner mot Vitryssland, oppositionen planerar stora demonstrationer
24 mars 2006: Hundratals demonstranter gripna i Minsk
21 mars 2006: Vitrysk polis grep demonstranter
20 mars 2006: Vitrysk opposition underkänner väntad valförlust
18 mars 2006: "Europas siste diktator" varnar för politiskt våld
2 mars 2006: Gripanden vid vitryska demonstrationer

Politik

28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
29 mars 2012: Tolgfors avgår
27 januari 2012: Löfven vald till partiordförande i S
26 januari 2012: S säger ja till europakt
3 november 2011: Ingen nobelfest för Åkesson i år heller
22 oktober 2011: Fyra nya stater i FN:s säkerhetsråd klara
21 oktober 2011: Tunisien till val
21 oktober 2011: Tolgfors anmäld till konstitutionsutskottet
20 oktober 2011: Gaddafi är död
16 oktober 2011: Alla röster på Åland räknade

Portaler
Vitryssland
Politik
Demonstrationer

Wikipedia

Vitryssland
Aleksandr Lukasjenko

Händelser 26 marsmars2006kvartal 1vecka 12
Publiceringar 26 marsmars2006kvartal 1vecka 12Referenser