Hoppa till innehållet

2000 får gå från EMI

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

16 januari 2008

Radiohead är några av de artister som har hoppat av EMI.

Den brittiska musikkoncernen EMI avskedar 2 000 anställda i ett sparpaket som omfattar besparingar på 2 miljarder om året. Meddelandet har mötts av protester från några av bolagets största artister i form av hot om strejk eller avhopp. Det är företagets musikdivision som drar ner resultatet till följd av sjunkande musikförsäljning och nedladdning från nätet.

Nära en tredjedel de som är anställda inom skivinspelning och tryckta produkter väntas få besked om uppsägning denna vecka. Meddelandet, som kommer från EMI:s ägare, riskkapitalbolaget Terra Firma, har upprört flera av företagets större artister. Bland annat har Robbie Williams förklarat att han tänker hålla inne med lanseringen av sitt nästa album, som annars skulle släppts i september, på grund av oklarheter angående marknadsföringen.

EMI har tidigare drabbats av flera tunga avhopp, där bland annat Radiohead och Paul McCartney lämnat bolaget. Coldplay och Kylie Minogue hotar nu även de att hoppa av. EMI-chefen Guy Hands har av Robbie Williams manager, Tim Clark, liknats vid en "plantageägare" som endast bryr sig om pengar.

Radiohead valde förra året att lägga ut sitt senaste album In Rainbows på sin hemsida och lät fansen själva avgöra hur mycket de ville betala, något som har setts som en vägvisare för framtiden och fått flera efterföljare.

Grunden till nedskärningarna är raset inom skivförsäljningen. Sparpaketet omfattar en omstrukturering där resurser bland annat ska läggas på att hitta och lansera nya artister samt en sammanslagning av enheterna för marknad, försäljning och distribution. Man planerar även att minska marknadsföringsbudgeten från 20 procent till 12. EMI köptes förra året upp av Terra Firma-gruppen för 30 miljarder kronor.


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser

[redigera]

Läs mer

[redigera]
  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om EMI
  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Radiohead
  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Robbie Williams

Publiceringar 16 januarijanuari 2008kvartal 1vecka 3