Hoppa till innehållet

Aleksandr Litvinenko

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Aleksandr Litvinenko
Om projektetUpphovsrätt

Aleksandr Valterovitj Litvinenko (ryska: Александр Вальтерович Литвиненко), född 30 augusti 1962 i Voronezj, Ryssland, död 23 november 2006 i London, Storbritannien, var en rysk före detta KGB-överste och före detta FSB-överstelöjtnant[1].

Han emigrerade 2000 till Storbritannien och sökte politisk asyl. Han blev en regimkritiker i exil och i boken "Blowing up Russia" från 2002 anklagade han den ryska säkerhetstjänsten för att ha sprängt ett antal hyreshus[1].

Efter den ryska journalisten och regimkritikern Anna Politkovskayas död började han att undersöka omständigheterna omkring dödsfallet.

Han avled 23 november 2006 efter att troligen ha förgiftats av det radioaktiva ämnet Polonium 210.

Händelser

[redigera]
7 oktober 2006

Den ryska journalisten Anna Politkovskaya skjuts till döds i Moskva. Litvinenko börjar att undersöka dödsfallet efter påståenden om det skulle ha att göra med hennes regimkritiska arbete[2].

1 november 2006

Litvinenko träffar två ryska män på Millennium Hotel i London. Den ene av de båda männen är den tidigare KGB-officeren Andrej Lugovoy. Den andre mannen är endast känd under namnet Vladimir[3], men är enligt The Observer Lugavojs affärspartner Dimitrij Kovtun[4]. Senare träffar han den italienske professorn Mario Scaramella på sushirestaurangen Itsu där han säger sig ta emot dokument om Politkovskayas död och som visar att deras egna liv är i fara[4]. Några timmar efter mötena klagar Litvinenko på att han mår dåligt och faller senare ihop. Han förs akut till Barnet General Hospital i norra London[2][3].

11-17 november 2006

Litvinenko rapporteras ha råkat ut för en allvarlig förgiftning och då hans kondition kraftigt försämras den 17 november transporteras han till University College Hospital i centrala London. Han bevakas av beväpnade vakter[2].

19-20 november 2006

Det rapporteras att Litvinenko har förgiftats av Tallium och den 20 november flyttas han till intensivvårdsavdelningen. Bilder på den avmagrade före detta agenten kablas ut över världen[2].

Scotland Yard tar över undersökningen om vad som har orsakat Litvinenkos sjukdom. Polisen säger att de misstänker att han har råkat ut för en avsiktlig förgiftning men att de vill invänta provsvaren[2].

Kreml avfärdar påståenden om att den ryska regeringen skulle ha förgiftat Litvinenko, som "rent nonsens"[2].

21 november 2006

Det råder delade meningar om vad som orsakat Litvinenkos sjukdom. En professor i toxikologi säger att Litvinenko kan ha förgiftats av radioaktivt tallium medan den förklaringen enligt andra läkare är osannolik[2][5].

På en presskonferens i Italien berättar Mario Scaramella att han träffade Litvinenko tidigare i månaden för att diskutera emailhot som de båda hade mottagit[2].

Litvinenko offentliggör ett brev där han anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att vara ansvarig för förgiftningen[6].

22 november 2006

Litvinenkos hälsa förvärras och chefen för intensivvårdsavdelningen vid University College Hospital avfärdar tallium som orsak till sjukdomen.

Rysslands utrikesministerium förnekar inblandning i den misstänkta förgiftningen. Under natten mot onsdagen råkar Litvinenko ut för en hjärtattack[2].

23 november 2006

Läkare på University College Hospital tillkännager att Litvinenko har avlidit på intensivvårdsavdelningen kl 22.21[3]. Scotland Yard säger att de nu undersöker "ett oförklarligt dödsfall"[2].

24 november 2006

Litvinenkos vän, Andrei Nekrasov, säger att några timmar innan Litvinenko tappade medvetandet så sade Litvinenko: "De jävlarna fick mig, men oss alla kan de inte döda". Den ryska regeringen säger att Litvinenkos död var en tragedi men att det inte finns några bevis för att det var en våldsam död[2][7].

Hälsoexperter tror att Litvinenko avsiktligt förgiftades med ett radioaktivt ämne, som de tror vara polonium 210. Polisen hittar spår av radioaktivitet på den sushirestaurang och det hotell där Litvinenko hade sina möten den 1 november[2]. Spår av radioaktivitet hittas även i Litvinenkos hus i norra London[4]

25-26 november 2006

Prover tas på personer som kan ha varit i kontakt med Litvinenko, bland annat de som har befunnit sig på sushirestaurangen Itsu i London. Hundratals människor har hört av sig till hälsomyndigheten för att få råd om möjlig förgiftning av radioaktivitet[2]. Bland de som har hört av sig finns en svenska[8].

27 november 2006

Den brittiske inrikesministern John Reid meddelar att den ryske ambassadören kallades till utrikesdepartementet i slutet av förra veckan för att framföra till de ryska myndigheterna att de skulle vara beredda att bistå med nödvändigt samarbete i utredningen[2].

Polisen bekräftar att spår av det radioaktiva ämnet polonium 210 har upptäckts på ytterligare två Londonadresser - Grosvenor Street i Mayfair och Down Street i West London[2]. I fastigheten på Down Street har tidningen Metro sitt huvudkontor[9]. I samma byggnad har den ryske miljardären i exil, Boris Berezovsky, sitt kontor[4]

Tre personer med kopplingar till de platser i centrala London som Litvinenko besökte 1 november tas in på sjukhus för provtagning, efter att de rapporterats ha symptom av radioaktivitet[2].

28-30 november 2006

Hälsoskyddsmyndigheten The Health Protection Agency (HPA) tillkännager att 24 personer har tagits in för provtagning efter att ha kontaktat NHS Direct[2].

Den italienske professorn Mario Scaramella har återvänt till Storbritannien för provtagning, men enligt honom själv har proverna visat att han inte har utsatts för radioaktivitet. Källor uppger att polisen kommer att förhöra Scaramella som vittne om orsaken till dödsfallet. Scotland Yard bekräftar att två ytterligare adresser undersöks för spår av polonium 210 - Sheraton Park Lane hotel och 58 Grosvenor Street[2].

Premiärminister Tony Blair säger att inga diplomatiska eller politiska hinder får stå i vägen för polisens undersökningar[2].

Inrikesminister John Reid uppger att spår av radioaktivitet har hittats på 12 platser samt två av British Airways Boeing 767 på Heathrow Airport. Ytterligare två plan i Moskva ska testas[2].

Läkare i Moskva uppger att den tidigare ryske premiärministern Yegor Gaidar, har förgiftats av toxiska substanser[10].

1 december 2006

Mario Scaramella testas positivt för en ansenlig mängd polonium 210, även om han inte har känt av något symptom på förgiftning[2]. Enligt en källa inom Scotland Yard är hans chanser att överleva lika med noll. Även Litvinenkos fru, Marina, har testats positivt men hon anses inte vara i fara[2][11].

Ett av de två British Airwaysplanen har flugit till Arlanda och på detta har mindre mängder av polonium 210 hittats[12].

Obduktionen av Litvinenkos kropp inleds[13].

2-6 december 2006

En rysk akademiker och en före detta rysk KGB-spion avslöjar att Litvinenko hade planer på utpressning mot ryska makthavare[14].

Sunday Mirror uppger att en man har gripits för inblandning i dödsfallet[15].

Mario Scaramella framträder i italiensk TV och berättar att han har en strålningsdos i kroppen som är fem gånger större än den dödliga[16]. Dagen efter skrivs han ut från sjukhuset då han enligt läkarna inte visar symptom på förgiftning av radioaktivitet[17].

Nio brittiska spionutredare reser till Moskva för att intervjua bland andra Andrej Lugovoj, Dmitrij Kovtun och Vjatjeslav Sokolenko som träffade Litvinenko den 1 november på Millennium Hotel[16]. Kovtun faller enligt uppgift från det ryska riksåklagarämbetet, senare i koma på grund av förgiftning[18].

Rysslands högste åklagare meddelar att inga ryssar kommer att utlämnas till Storbritannien med anledning av Litvinenkos död[19]. Han säger även att Storbritannien måste utlämna Putinkritiker i exil för att Ryssland ska hjälpa till i utredningen[20].

Brittiska hälsovårdsmyndigheter uppger att spår av polonium 210 har hittats på fotbollsklubben Arsenals hemmaarena Emirates Stadium[21].

Små mängder av radioaktiv strålning påträffas på den brittiska ambassaden i Moskva[17].

7 december 2006

Aleksandr Litvinenko begravs i London. Scotland Yard rubricerar dödsfallet som mord[22][23].

Barpersonalen på Millennium Hotel testas positivt för polonium 210[24].

9-11 december 2006

Spår av radioaktivitet hittas i två lägenheter i Hamburg. Den ena lägenheten har använts av Dimitrij Kovtun och i den andra bor hans före detta svärmor[25]. Enligt nyhetsbyrån Interfax är Kovtun svårt sjuk av strålningsskador[26].

Tysk polis rapporterar att fyra personer i Hamburg bär spår av polonium 210[27].

24 december 2006

Mario Scaramella arresteras i Neapel då han återvänder från London. Scotland Yard säger att arresteringen inte har något med mordet på Litvinenko att göra.[28]

27 december 2006

Rysslands högste åklagare Yury Chaika anklagar den tidigare vicepresidenten Leonid Nevzlin, som lever i exil i Israel, för inblandning i förgiftningen. Nevzlin avfärdar anklagelserna som nonsens.[29]

5 februari 2007

Boris Berezovsky berättar på sin dödsbädd för BBC att Lugovoy enligt Litvinenko själv var ansvarig för förgiftningen.[30]

Litvinenkos änka har skrivit ett brev till Putin med krav på att han ska samarbeta med brittiska myndigheter för att lösa fallet.[31]

21-28 maj 2007

Chefsåklagaren för offentliga åtal i England och Wales, Sir Ken Macdonald, säger 21 maj att Lugovoj borde ställas inför rätta för mordet på Litvinenko.[32] Dagen efter meddelar MacDonald att Storbritannien kommer att begära Lugovoy utlämnad från Ryssland i ett försök att ställa honom inför rätta för att ha mördat Litvinenko. Den ryska regeringen meddelar att de inte kommer att utlämna ryska medborgare. [32] 28 maj lämnar det brittiska utrikesdepartementet in en formell begäran till den ryska regeringen om att Lugovoy ska utlämnas till England för att ställas inför rätta.[33].

31 maj 2007

Lugovoy håller en konferens där han anklagar den brittiska underrättelseorganisationen MI6 för att ha försökt att rekrytera honom och lade skulden på antingen MI6, den ryska maffian eller Boris Berezovsky för mordet.[34]

16-19 juli 2007

Det brittiska utrikesdepartementet bekräftar 16 juli att de, som ett resultat av Rysslands vägran att utlämna Lugovoy, kommer att avvisa fyra dipomater från den ryska ambassaden i London.[35] Rysslands vice utrikesminister, Alexander Grushko, svarar dagen efter med hot om att avvisa 80 brittiska diplomater.[36] Ett par dagar senare meddelar talesmannen för det ryska utrikesdepartementet, Mikhail Kamynin, att 4 diplomater vid den brittiska ambassaden i Moskva förklarats som persona non grata (icke önskvärda i landet).[37]

27 oktober 2007

Daily Mails journalister Stephen Wright och David Williams rapporterar att Aleksandr Litvinenko var MI6-agent och erhöll 2 000 brittiska pund per månad vid den tid han mördades. Den dåvarande chefen för MI6 var inblandad i rekryteringen av Litvinenko. Journalisterna bygger sina uttalanden på diplomatiska källor och källor ur underrättelsetjänsten.[38]

14 januari 2008

De diplomatiska spänningarna mellan Ryssland och Storbritannien intensifieras sedan britterna åter öppnat två kulturkontor i Sankt Petersburg och Jekaterinburg, trots en rysk order om att de hållas stängda.[39]

Polonium 210

[redigera]

Polonium 210 är ett radioaktivt grundämne. Om det förs in i kroppen och utsätter slemhinnor och inre organ för strålning kan det, trots några få mikrogram, slå ut immunförsvaret och ge stora skador på benmärg, lever och njurar.

Ämnet är en sönderfallsprodukt från uran 238 och finns överallt där det finns uranmalm samt mycket små mängder naturligt i berggrunden. Det används inom vissa industrier för att få bort statisk elektricitet.

Artiklar

[redigera]

Brittiska UD kallar in den ryske ambassadören på nytt

Det brittiska utrikesdepartementet kallade på onsdagen in Rysslands ambassadör i Storbritannien, Jurij Fedotov, efter att Ryssland agerat med hårdhet mot den brittiska kulturfondens kontor i S:t Petersburg.

(17 januari 2008)

Fortsatta diplomatiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien

De diplomatiska spänningarna mellan Ryssland och Storbritannien intensifierades på måndagen sedan britterna åter öppnat två kulturkontor trots en rysk order om att de hållas stängda.

(14 januari 2008)

Poloniumspår på fyra personer i Tyskland

Fyra personer i Tyskland bär spår av polonium 210.

(11 december 2006)

Spår av radioaktivitet i tyska lägenheter

• En lägenhet i Hamburg som har använts av Dimitrij Kovtun bär spår av radioaktivitet.

(9 december 2006)

Barpersonalen på Millennium Hotel testas positivt

• Sju personer på Millennium Hotel har testats positivt för polonium 210. Enligt det ryska åklagarämbetet har Dimitrij Kovtun fallit i koma.

(7 december 2006)

Ryssland kräver utlämning av Putinkritiker i utbyte mot hjälp

• Ryssland kräver att Putinkritiker i exil utlämnas i utbyte mot att de ska hjälpa till i utredningen av Aleksandr Litvinenkos död.

(6 december 2006)

Ryssland kommer inte att utlämna misstänkta ryssar

• Rysslands högste åklagare meddelade idag att Ryssland inte kommer att utlämna ryssar till en eventuell rättegång med anledning av Aleksandr Litvinenkos död.

(5 december 2006)

Brittisk polis reser till Moskva

• Brittisk polis reser till Moskva för att intervjua ryska affärsmän i utredningen kring Aleksandr Litvinenkos dödsfall.

(4 december 2006)

Man häktad för inblandning i Litvinenkofallet

• En man har häktats för inblandning i Aleksandr Litvinenkos död. Samtidigt tror den brittiska underrättelsetjänsten att förgiftningen kan ha utförts av ryska skurkagenter.

(3 december 2006)

Rysk akademiker avslöjar utpressningsplaner

• Den ryska akademikern Julia Svetlichnaja avslöjar för The Observer att Alexandr Litvinenko hade planer på att utöva utpressning mot ryska makthavare. Samtidigt går USA in i utredningen av Litvinenkos dödsfall.

(3 december 2006)

Scaramella dödligt förgiftad av Polonium 210

• Mario Scaramella och Alexandr Litvinenkos fru är båda förgiftade av polonium 210. Frun kommer troligen att klara sig men för Scarmella uppges chanserna vara obefintliga.

(3 december 2006)

Litvinenko dog av förgiftning

• Den ryske före detta KGB-översten och FSB-överstelöjtnanten Alexandr Litvinenko avled 23 november av förgiftning. Förutom sitt officiella brev gav han gav han strax innan sin död en intervju för den brittiska tidningen The Times.

(3 december 2006)

Senaste nyheterna

[redigera]

Rensa

17 januari 2008: Brittiska UD kallar in den ryske ambassadören på nytt
14 januari 2008: Fortsatta diplomatiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien
11 december 2006: Poloniumspår på fyra personer i Tyskland
9 december 2006: Spår av radioaktivitet i tyska lägenheter
7 december 2006: Barpersonalen på Millennium Hotel testas positivt
6 december 2006: Ryssland kräver utlämning av Putinkritiker i utbyte mot hjälp
5 december 2006: Ryssland kommer inte att utlämna misstänkta ryssar
4 december 2006: Brittisk polis reser till Moskva
3 december 2006: Man häktad för inblandning i Litvinenkofallet
3 december 2006: Litvinenko dog av förgiftning


Aktörer

[redigera]
 • Mario Scaramella, italiensk jurist, akademiker och säkerhetskonsult. Han var utredare och rådgivare åt Mitrokhinkommissionen som undersökte kopplingar mellan Silvio Berlusconis rivaler och KGB.
 • Andrei Lugovoy, tidigare KGB-officer som arbetade för en TV-station i Moskva som ägdes av Boris Berezovsky. Han fängslades och när han släpptes startade han ett livvaktsföretag för rika ryssar.
 • Dimitrij Kovtun, affärspartner till Andrei Lugovoy och tidigare officer i den ryska säkerhetstjänsten, FSB.
 • Mikhail Trepashkin, tidigare FSB-officer. Han undersökte attentatet mot hyreshus i Moskva 1999 då 300 människor omkom. President Putin skyllde bombningarna på tjetjenska separatister. Trepashkin hävdade att FSB låg bakom attentaten. Han sitter fängslad för att ha offentliggjort hemliga dokument.
 • Boris Berezovsky, mångmiljardär och företagare som emigrerade från Ryssland och fick asyl i Storbritannien 2001. Han eftersöks av Kreml för korruption.
 • Akhmed Zakayev, utrikesminister i exil för den tjetjenska regeringen. Han anklags av Ryssland för terroristattentat. Zakayev bodde granne med Aleksandr Litvinenko och träffade honom strax innan han insjuknade.

Källor: Engelskspråkiga Wikipedia och Timesonline.

Referenser

[redigera]
 1. 1,0 1,1 Aleksandr Litvinenko från svenskspråkiga Wikipedia
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 BBC - Timeline: Former Russian spy case
 3. 3,0 3,1 3,2 Expressen - Ryske agenten förgiftades av sushi
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 The Observer - The lethal trail
 5. The Sun Online - 'Poisoned by radiation'
 6. CTV.ca - Former spy blames Russian president for his death
 7. Aftonbladet - ”Putin är ansvarig för min död”
 8. Expressen - Hårdbevakas av engelska myndigheter
 9. Aftonbladet - Metros hus smittat av spiongiftet
 10. Guardian - Family believes former Russian prime minister also poisoned
 11. Expressen - Frun också förgiftad
 12. Expressen - Polonium hittat i Arlandaplanet
 13. Aftonbladet - En andra person förgiftad med polonium 210
 14. The Observer - Revealed: Litvinenko's Russian 'blackmail plot'
 15. MI5 IN SWOOP: MAN WITH VITAL CLUES DETAINED
 16. 16,0 16,1 Expressen - Moskva nästa för brittiska spionutredare
 17. 17,0 17,1 BBC - Radiation find in British embassy
 18. Expressen - Ex-spionens ryske kontakt insjuknad
 19. Timesonline - Russia will block extradition of Litvinenko suspects to UK
 20. Timesonline - Russia demands the handover of Putin's critics in exchange for poison case help
 21. Aftonbladet - Radioaktivt gift hittat på Arsenals hemmaarena
 22. Expressen - Han begravs i sluten kista
 23. BBC - Funeral for ex-KGB spy Litvinenko
 24. BBC - Litvinenko contact 'is in coma'
 25. BBC - Radiation 'trace' at German homes
 26. Expressen - Spår av radioaktivitet i lägenhet i Hamburg
 27. BBC - Polonium affects four in Germany
 28. BBC - Dead spy's Italy contact arrested, 24 december 2006
 29. Telegraph - Oil billionaire named in Litvinenko inquiry, 28 december 2006
 30. BBC - Litvinenko friend breaks silence, 5 februari 2007
 31. International Herald Tribune - Litvinenko's widow challenges Putin to bring killers to justice, 5 februari 2007
 32. 32,0 32,1 - Voice if America - British Prosecutors to Press Murder Charges in Litvinenko, 22 maj 2007
 33. BBC News - UK requests Lugovoi extradition, 28 maj 2007
 34. BBC News - UK 'behind Litvinenko poisoning', 31 maj 2007
 35. BBC News - UK expels four Russian diplomats
 36. BBC News - Russia to expel 80 UK diplomats, 17 juli 2007
 37. BBC News - Russia expels 4 UK diplomats, 19 juli 2007
 38. Daily Mail - Poisoned ex-Russian spy Litvinenko WAS a paid-up MI6 agent, 27 oktober 2007
 39. BBC News - UK-Russia diplomatic row worsens, 14 januari 2008