Hoppa till innehållet

Arabisk hamnaffär prövas i brittisk domstol

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

27 februari 2006

USA – Det Miami-baserade Eller & Co kommer att försöka stoppa Dubai Ports Worlds övertagande av den brittiska rederijätten P&O, uppger BBC.

Eller & Co hävdar i en framställan till Storbritanniens högsta domstol att uppköpet kan skada dess intressen, något som ligger i linje med det hot mot USA:s säkerhet som många demokratiska och republikanska jurister sett i uppköpet.

Dubai Ports World (DPW) har accepterat en fördröjning på 45 dagar för att ge tid till en säkerhets granskning av uppköpet, men säger samtidigt att man är överraskad över det ramaskrik som affären väckt i USA.

Uppköpet, på omkring 3,9 miljarder dollar, innebär att 21 amerikanska hamnar kommer att kontrolleras av DPW som är baserat i Förenade Arabemiraten. Amerikanska debattörer och jurister har framfört att affären gör USA mer sårbart för terroristattacker.

Eller hävdar i sin skrivelse att uppköpet innebär att man förlorar inkomster genom att USA:s hamnmyndighet kommer att återkalla kontrakt.

Bushadministrationen hävdar att affären inte innebär något hot mot amerikanska säkerhetsintressen. Man har dock accepterat att mer tid behövs för att tillåta en granskning av affären i kongressen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare artiklar[redigera]

Referenser[redigera]