Brandmän påträffade ca 3300 arkeologiska föremål när de skulle släcka en lägenhetsbrand i Prag 2006. Föremålen hade samlats in olagligt av lägehetsinnehavaren, som dog i branden. Föremålen övergick därför i den Tjeckiska statens ägo och arkeologer bjöds in för att bedöma samlingens skick och värde.
Nu visar det sig att samlingen är värd miljontals tjeckiska kronor, men bara på den svarta marknaden. Det säger Lubos Jiran vid Czech Archaeological Institute på en presskonferens under torsdagen.
Föremålen kommer förmodligen från rovgrävningar från hela Centraleuropa och innehåller fynd från neolitikum (from ca 4000 f.Kr) till moderna tid. Även om samlingen är värd stora pengar på den svarta marknaden så har föremålens vetenskapliga värde i princip förstörts på grund av att föremålen hanterats på det sätt de gjorts, och att inga uppgifter om fyndkontexter finns noterade.
Bland föremålen märks ett 6000 år gammalt hängsmycke av koppar, ett av de tidigaste bevisen på metallhantering i Centraleuropa. Därtill kommer yxor, bägare, bronsskäror och hundratals medeltida sporrar.
Den illegala samlingen visar på den skada som illegal hantering av mynt och andra metallföremål förorsakar. I Tjeckien kan det finnas så mycket som 20 000 personer inblandade i denna hantering. Hundratusentals värdefulla föremål försvinner årligen i hanteringen och skattjägare förstör många arkeologiska fyndplatser varje år, säger arkeologen Martin Kuna.