Hoppa till innehållet

Australiens senat antog resolution mot dödsstraff

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 november 2005 Den australiensiska senaten antog en resolution som "motsäger sig dödsstraffet" som ett svar på den hotande avrättningen av den australiensiske medborgaren Van Nguyen i Singapore. Han har dömdes för narkotikahandel, ett brott som i Singapore är belagt med dödsstraff.

De exakta ordvalen i resolutionen har varit föremål för viss debatt i senaten. Den ursprungliga formuleringen i den första version som lades fram av den gröne senatorn Bob Brown lydde "avsky mot dödsstraffet", en formulering som justitieministern Chris Ellison ändrade till "motstånd mot dödsstraffet".

Gröna och demokratiska ledamöter upprördes av denna ändring och Bob Brown sa: "Ska vi bara säga: 'vi är emot det men vi avskyr det inte'?", och frågade: "Är handel så viktigt att vi inte kan tala högt om så ytterst viktiga angelägenheter som liv och död?" Arbetarpartiets ställningstagande i formuleringsfrågan blev oklar sedan deras senator Natascha Scott Despoja sagt: "Vad är det för fel på det här stället? Hur kommer det sig att två stora partier är så menlösa att man nördar in sig på detta ord? Om 'menlös' anses opassande skulle jag kunna säga 'svag'. 'räddhågad' eller 'verkningslös'". Hon bad dock partiet om ursäkt och gjorde klart i ett nytt anförande att partiet motsatte sig regeringens ändring i texten.

Senator Ellison kommenterade senare att man i internationella handlingar sällan ser emotionella, måleriska eller extrema uttryck utan vanligtvis ett språk som tydligt beskriver situationen. Han ansåg det olämpligt att blanda in känslor i debatten, något som få negativa konsekvenser i fallet med Van Nguyen.

En enkel votering i frågan (rösträkning) utföll till regeringens fördel med siffrorna 34-30.

Källa

[redigera]
Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.
  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.
  • Australian Senate, Hansard, November 29, 2005.