Hoppa till innehållet

Baltikums frihet uppmärksammades

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

15 augusti 2011


Under måndagen 2011-08-15 uppmärksammades de baltiska ländernas nyvunna frihet, genom att återuppta "Måndagsmötena" på Norrmalmstorg - under närvaro av de tre baltiska staternas premiärministrar, och den svenska regeringen.

Måndagsmötena startade för att stödja de baltiska ländernas folk när upproren mot Sovjet-regimen startade under 1990, och man hann hålla 79 möten innan länderna fick sin frihet. Initiativtagare till Måndagsmötena var Gunnar Hökmark, Håkan Holmberg, Peeter Luksep, och Andres Küng. Tre av dem var närvarade vid detta 80:e Måndagsmöte, som anordnades för att uppmärksamma att det i år är 20 år sedan de baltiska länderna återvann sin självständighet från Sovjetunionen.

Måndagens möte inleddes med en inspelning från Januari 1991, där Vytautas Landsbergis, Litauens dåvarande president, bad omvärlden om hjälp mot den militära aggressionen.

- Målmedventenheten, de mänskliga kedjorna och sången från miljoner besegrade fåtalets övertaliga miltärmakt. Det har gått 20 år. Demokrati och rättsstat har ersatt diktatur, började statsminister Fredrik Reinfeldts tal.

Reinfeldt påpekade dock att "Sverige var ett av de första länderna som erkände den sovjetiska ockupationen, och Baltutlämningen utgjorde en mörk stund i svensk politik, och länge förnekade också ledande politiska företrädare att de baltiska länderna skulle betraktas som ockuperade".

Fredrik Reinfeld håller upp en historiebok.

Reinfeldt höll upp en bok högt i handen, och berättade "Jag håller en svensk skolbok, som användes då jag gick i skolan under 80-talet. I denna är det öde som Estland, Lettland och Litauen gick till mötes inte nämnt med ett ord. Inte ett ord. Så såg våra svenska skolböcker ut".


Stämningen muntrades upp av Stockholms lettiska kör, innan Valdis Dombrovskis, Lettlands premiärminister, talade. Han underströk att det svenska stödet varit utomordentligt viktigt. Därefter läste Arkadijus Vinokur tre dikter, på samma sätt som han gjort på de ursprungliga måndagsmötena.


Näste talare var Andrius Kubilius, Litauens premiärminister, som bland annat skänkte en tanke till Vitryssland, ett av Litauens grannländer. Hans tal följes av en glad dansuppvisning av den litauiska dansgruppen Baltija. Den siste premiärministern att tala var Andrus Ansip, från Estland. På klingande svenska påpekade att "Den nuvarande Estniske presidenten Toomas Hendrik Ilves föddes i en flyktingfamilj här i Stockholm". - Estlands regering i exil hade under flera år en skyddad plats här. Just från Sverige reste 1992 Heinrich Mark, den sista exil regeringens statsminister och tf president till Estland, för att officiellt överlämna regalierna till den valde presidenten Lennart Meri,

Andrus Ansip, Estlands premiärminister

Andrus Ansip avslutade med att tacka svenskarna för stödet till Estland. Måndagsrörelsens initiativtagare Gunnar Hökmark, Håkan Holmberg, Peeter Luksep var med, dock saknades den fjärde, Andres Küng.

Måndagsrörelsen - Peeter Luksep, Håkan Holmberg, Gunnar Hökmark

Mötet avslutades med ett par estniska sånger, framförda av elever på Estniska Skolan i Stockholm. Därefter gjorde ministrarna en promenad till Riksdagshuset, för en flagg-ceremoni.}}

Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.


Läs mer

[redigera]

http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5ndagsr%C3%B6relsen

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article13468935.ab

http://sv.wikipedia.org/wiki/Baltutl%C3%A4mningen [[Kategori:]]

Publiceringar 16 augustiaugusti 2011kvartal 3vecka 33