Hoppa till innehållet

Bostadsrättspriser fortsatt neråt

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

12 januari 2008

Bostadsrättsmarknaden i Sveriges storstäder kyls allt mer av. I Stockholm sjönk priserna med nio procent de tre senaste månaderna. I Göteborg sjönk priserna med sju procent och i Malmö med tio procent.

– Jag tror det fortsätter ner någon månad till. Sedan tror jag det vänder upp, säger Mäklarsamfundet Branschs vd Lars Kilander.

Det var i slutet av sommaren som uppgången av priserna på bostadsrätter började stanna av Stockholm efter en lång tids uppgång. I september stod priserna still och från oktober har de istället börjat gå ner. Enligt Mäklarstatistik är genomsnittspriset för en bostadsrätt i Stockholm nu 50 500 kronor per kvadratmeter.

Enligt Kilander har beteendet på bostadsmarknaden förändrats under hösten och konsumenterna har blivit allt mer försiktiga.

– Tidigare köpte man innan man sålde. Nu när marknaden är mer osäker vill man sälja innan man köper. Får man inte tag i en bra bostad, då stannar man kvar, säger han.

Detta leder till ett sparsammare utbud på bostadsmarknaden.

Trots höstens prisfall har bostadsrättspriserna utslaget på en tolvmånadersperiod ökat med nio procent i Stockholm och åtta procent i Göteborg och Malmö.

Villapriserna har däremot inte påverkats av fallet på bostadsrätter under hösten, utan har istället ökat något i storstäderna. Under hela året har huspriserna ökar med 14 procent i Stockholm, sju procent i Göteborg och tio procent i Malmö. I hela landet ökade villapriserna med tio procent 2007, men har varit stillastående de tre senaste månaderna.


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Publiceringar 12 januarijanuari2008kvartal 1vecka 2