Brand på Biologiska museet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

7 juli 2008

Biologiska museet, Stockholm


SVERIGE: Mordbrand på Biologiska Museet på Djurgården, Stockholm

Den 5 juli 2008 kring klockan 20.00 lokal tid utbröt en brand i en av museets ytterväggar, branden tros sannolikt ha varit anlagd. Trots kraftig rökutveckling lyckades brandkåren snabbt släcka branden. Enligt uppgift var museet minuter från att bli totalförstört, men tack vare att förbipasserande snabbt larmade och påbörjade släckning kunde museet räddas - och mirakulöst nog skadades inga av museets föremål eller målningar.

Biologiska Museet öppnades 1893 och är beläget på Djurgården i Stockholm och visar skandinaviska däggdjur och fåglar i sin naturliga miljö. Museet grundades Gustaf Kolthoff, konservator vid zoologiska institutionen, Uppsala universitet. Till sin hjälp hade han vännen och jaktkamraten Bruno Liljefors.

Utställningarna är ordnade i dioramor där uppstoppade djur är arrangerade tillsammans med föremål från naturen framför en fondmålning. Detta musem tros vara det första att utnyttja diorametekniken i stor skala för att återskapa naturmiljöer – denna metod skulle senare få genomslag i de stora naturhistoriska museerna i bl.a. New York och Chicago.

På övervåningen visas olika landskapstyper, från inlandsnatur till kustnatur och alla djur som har sin boningar där. Alla fondmålningar på denna avdelning är målade av Bruno Liljefors med hjälp av Gustav Fjaestad. På bottenvåningen finns en spännande del där man kan se en ishavsgrotta på Spetsbergen och en dalgång på östra Grönland vilka har bakgrundsmålningar målade av Kjell Kolthoff (son till Gustaf Kolthoff). I byggnaden finns omkring 300 uppstoppade exempel från nordiska djurarter.

I utställningen finns ingen artificiell belysning utan ljuset kommer endast genom de stora takfönstren och skapar därmed en känsla av naturligt liv.

Byggnaden ritades i nationalromantisk stil av arkitekten Agi Lindegren och både fasader och yttertak är kläda med spån, förebilden var norska medeltida stavkyrkor och portalens vackra träsniderier i relief påminner om Borgsunds stavkyrka.

I Norden finns endast ett fåtal biologiska museer av denna sort varför detta museum betraktas som mycket ovanligt i sitt slag. Museets kom 1970 i Stiftelsen Skansens ägo.

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Läs mer[redigera]


Publiceringar 7 julijuli 2008kvartal 2vecka 28