Bush på kollisionskurs över hamnaffär

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
9 mars 2006 kl.05.24 (UTC)
USA - Genom en arabisk hamnaffär har USAs president George W Bush hamnat på kollisionskurs med republikaner i kongressen.

Bushadministrationens stöd till en uppgörelse som skulle ge det arabiska företaget Dubai Ports World kontrollen över sex av USA:s största hamnar har stött på patrull i kongressen.

I en anslagskommitté i representanthuset röstade ledamöterna ned avtalet med 62 röster mot 2. Blockeringen av affären har betraktats som ett slag i ansiktet på presidenten.

Nästa vecka förväntas hela representanthuset rösta i frågan och George W Bush har hotat med att använda sin vetorätt för första gången.

Avtalet, värt 6,85 miljarder dollar, skulle ge DPW kontrollen över hamnarna i New York, Philadelphia, New Jersey, Baltimore, Miami och New Orleans. Företaget är ett statsägt företag i Förenade arabemiraten, en av USA närmsta allierade i Persiska viken.

I kongressen har många, både demokrater och republikaner, oroat sig för den säkerhetsrisk som de menar att affären kan innebära.

För många republikaner har det blivit angeläget att försäkra sig att demokraterna inte lyckas profilera sig i säkerhetsfrågan och en majoritet av alla amerikaner är emot affären visar opinionsundersökningar.

Presidenten har därmed hamnat på kollisionkurs med sina egna in kongressen som börjar förbeda sig inför valet i november.

Den republikanske ledamoten Jerry Lewis har knutit hamnfrågan till frågan om landets säkerhet och hjälppengar till det orkandrabbade New Orleans genom ett lagförslag: "Vi vill försäkra oss om att säkerheten i våra hamnar ligger i amerikanska händer", sa han.

President Bush har å sin sida beskyllt kongressen för att snuva New Orleans på de 1,5 miljarder dollar som avsatts till återbyggnaden av vallarna där.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

USA

16 april 2013: Flertalet explosioner drabbade Boston Marathon
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
11 december 2011: Pakistan häver inte blockaden
2 december 2011: Amnesty: Grip Bush
7 november 2011: General Motors stoppar SAAB-affären


George W Bush

2 april 2006: Rice och Straw gör oannonserat besök i Bagdad
20 mars 2006: Bush optimistisk om Irak trots kritik
17 mars 2006: Stor amerikansk offensiv i Irak
16 mars 2006: USA-succé för Liberias Johnson-Sirleaf
14 mars 2006: Bush lanserar säkerhetsplan för Irak


Portaler

USA
George W Bush
Terrorism

Wikipedia

George W Bush
Terrorism

Händelser 8 marsmars2006kvartal 1vecka 10

Publiceringar 9 marsmars2006kvartal 1vecka 10Referenser