Hoppa till innehållet

USA-succé för Liberias Johnson-Sirleaf

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
16 mars 2006 kl.12.34 (UTC)
Liberia - Inför USAs kongress lovade Liberias president Ellen Johson-Sirleaf att göra sitt land till "Amerikas framgångshistoria i Afrika".

Johson-Sirleaf, Afrikas första kvinnliga ladare, tackade i sitt tal till den amerikanska kongressen USA för den hjälp som möjliggjort att fred återupprättats i Liberia och i Västafrika.

Hon tackade också USA:s president George W Bush för att denne 2003 förmått Charles Taylor att avgå som Liberias president, något som starkt bidrog till att möjliggöra fred i landet.

Johnson-Sirleaf fick stående ovationer och kongressen avsatte efter hennes tal ytterligare 50 miljoner dollar i bistånd till Liberia. I nästa vecka kommer Johnson-Sirleaf att träffa Bush.

Flera amerikanska politiker har krävt att Taylor ska ställas inför rätta för sitt stöd till rebeller i grannlandet Sierra Leone som gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot civilbefolkningen.

Taylor befinner sig för närvarande i exil i Nigeria. Den nigerianske presidenten har sagt att han bara kommer att utlämna Taylor till en folkvald liberiansk president. Många har föväntat sig att Johnson-Sirleaf ska begära Taylor utlämnad, men hon har sagt att hon prioriterar försoning och återuppbyggnad.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan har uppmanat FN:s säkerhetsråd att hålla kvar de omkring 15 000 fredsbevarande styrkorna i Liberia eftersom freden där fortfarande är ytterst bräcklig.

Liberia bildades i mitten av 1800-talet av frigivna amerikanska slavar. De senaste 14 åren har inbördeskrig lagt mycket av landet i ruiner.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Liberia

7 januari 2008: Expresident Taylor inför krigsrätt
29 mars 2006: Charles Taylor gripen i Nigeria
17 mars 2006: Liberia har begärt Taylor utlämnad
16 mars 2006: USA-succé för Liberias Johnson-Sirleaf
29 januari 2006: Johnson-Sirleaf: "Taylor av underordnad betydelse"
23 januari 2006: Liberias nya president bryter våldtäktstabu
16 januari 2006: Liberia får Afrikas första kvinnliga statsöverhuvud
22 december 2005: Weah accepterar valutgång i Liberia

Portaler

Liberia
Västafrika

Wikipedia

Liberia
Ellen Johnson-Sirleaf

Händelser 15 marsmars2006kvartal 1vecka 11

Publiceringar 16 marsmars2006kvartal 1vecka 11Referenser