Bush slöt kärnkraftsavtal i Indien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
[[Bild:|frameless|upright=0.5|left]]2 mars 2006
New Delhi - Bush slöt ett kontroversiellt kärnkraftsavtal med Indien. Han kommer att resa till Pakistan trots bombattentat i Karachi.

I samband med George W Bushs rundresa i Sydasien har en överenskommelse träffats som innebär att Indien får tillgång till amerikansk kärnkraftsteknologi mot att man öppnar sitt atomprogram för internationella inspektioner.

Kontroversiellt avtal

Samarbetsavtalet slöts då USA:s president George W Bush och Indiens premiärminister Manmohan Singh träffades i New Delhi. Bush kallade överenskommelsen "historisk" och "nödvändig" och tillade att överenskommelsen var till nytta för båda nationerna.

Bush tillade dock att överenskommelsen måste godkännas av den amerikanska kongressen vilket kunde bli svårt. BBC beskriver överenskommelsen som "kontroversiell" och tillägger att Kina krävt att avtalet konformerar till gällande icke-spridningsavtal, avtal som Indien inte undertecknat.

Diplomati och protester

Vid en presskonferens sa presidenten att handelsutbytet mellan länderna växer och att man skulle samarbeta militärt och utbyta information om terrorism. DN spekulerar i att Bushadministrationen är angeläget om att Indiens planerade militära satsningar ska komma USA till del.

Bush uppmanade Indien att lösa Kashmir-konflikten tillsammans med Pakistan samtidigt som han delade den indiska kritiken av människorättssituationen i grannlandet Burma. Både Indien och Pakistan har kärnvapen och är av tradition fientligt inställda till varandra.

Bushs besök omgavs av ett rigoröst säkerhetspådrag i New Delhi och protester mot besöket runtom i Indien organiserade av kommunistpartiet och muslimska organisationer. Indiens parlament stängdes sedan vänsterparlamentariker arrangerat en sittstrejk.

Bomber i Pakistan

I Karachi i Pakistan detonerade två bomber intill det amerikanska konsulatet och dödade fem varav en var en amerikansk diplomat. Bush meddelade att han fortfarande har för avsikt att fullfölja sitt besök i Islamabad och att "terrorister och mördare" inte kunde hindra honom från att resa till Pakistan.

Tidigare gjorde Bush helt överraskande ett oanmält besök i Afghanistan.

Tidigare artiklar

Politik

28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
29 mars 2012: Tolgfors avgår
27 januari 2012: Löfven vald till partiordförande i S
26 januari 2012: S säger ja till europakt
3 november 2011: Ingen nobelfest för Åkesson i år heller
22 oktober 2011: Fyra nya stater i FN:s säkerhetsråd klara
21 oktober 2011: Tunisien till val
21 oktober 2011: Tolgfors anmäld till konstitutionsutskottet
20 oktober 2011: Gaddafi är död
16 oktober 2011: Alla röster på Åland räknade

Wikipedia

George W Bush
Kärnvapen
Indien

Händelser 2 marsmars2006kvartal 1vecka 9
Publiceringar 2 marsmars2006kvartal 1vecka 9Referenser