Hoppa till innehållet

Bush tillbakavisade kritik om Guantanamo

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA
Fil:Angela Merkel PD3.jpg
Angela Merkel

16 januari 2006

Washington – Vid ett möte i Washington tillbakavisade USA:s president George W. Bush den kritik som Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktat mot de kontroversiella lägret i Guantananmo på Kuba, uppger BBC News.

Bush sa att lägret var nödvändigt för att skydda det amerikanska folket. Vid en presskonferens efter mötet sa Merkel att de två ledarna under mötet tagit upp att det "ibland funnits meningsskiljaktigheter". I en intervju tidigare under veckan sa Merkel att Guantanamo inte borde existera. Efter mötet underströk hon att relationen mellan länderna handlade om mycket mer än sättet att bekämpa terrorismen.

Förutom lägret på Kuba diskuterade ledarna andra frågor som skapat osämja mellan Tyskland och USA. Man var helt överens i frågan om Irans atomprogram. Med en anspelning på Merkels bakgrund i Östeuropa sa Bush att det var upplyftande att prata med en person som genomlevt diktatur och ändå förstått frihet.

Enligt BBC:s reporter i Washington, Jonathan Beale, har Merkel efter ett tre timmar långt möte med Bush lyckats skapa en bättre relation till presidenten än hennes företrädare Gerhard Schröder lyckades med under hela sin ämbetsperiod.

Idag måndag kommer Merkel att möta Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare

[redigera]

Referenser

[redigera]