Hoppa till innehållet

Dalai lama anklagar Kina för "kulturellt folkmord"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

17 mars 2008


TIBET: Den tibetanska andlige ledaren Dalai lama kritiserar kraftigt de Kinesiska myndigheternas agarande vid oroligheterna i Tibets forna huvudstad Lhasa. Tillsammans med Tibets exilregering hävdar han att minst 80 människor dödats i oroligheterna och vädjar samtidigt om en utredning av händelserna.

Dalai lama kallar mycket sällan till presskonferens för att tala om tillståndet i sitt hemland, men detta tillfälle markerade ett undantag. Inför journalisterna kritiserade han Kina i kraftiga ordalag:

–Antingen avsiktligt eller oavsiktligt så äger ett kulturellt folkmord rum i Tibet. Kina använder våld för att simulera ett lugn som man skapat genom ett terrorvälde.

Samtidigt krävde han att en internationell utredning granskar situationen:

–Försök att undersöka hela situa­tionen, om det är möjligt. Någon internationell organisation borde först i alla fall ställa frågor om vad som händer i Tibet.

Dalai lama leder den tibetanska exilregeringen, som numera samlas i Dharamsala i norra Indien. Några exakta källor till påståendet om antalet döda har man inte, men man hänvisar till "bekräftelse från flera håll".

–Dessa rapporter kommer från våra anhöriga och från vårt folk inom förvaltningen, sa Tenzin Taklha, en av Dalai lamas närmaste rådgivare, till brittiska BBC.

De kinesiska medierna har å sin sida rapporterat om tio dödade som ska varit "civila offer för mordbränder". Man avvisade samtidigt Dalai lamas anklagelser om "terrorvälde" och "folkmord".

–Tibet skulle nu uppleva sin bästa utveckling någonsin om det inte vore för Dalais separatistgrupp, hävdade Lhasas borgmästare Doje Cezhug på söndagen enligt den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

De internationella protesterna mot den Kinesiska regeringen fortsatte på många håll runt om i världen. Bland hölls fredliga demonstrationer i Paris och Bryssel, medan en grupp demonstranter i Haag försökte storma den kinesiska ambassaden.Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Dagens Nyheter: "Granska Kinas terrorvälde", publicerad 2008-03-17 kl. 09.13. Hämtad 17 mars 2008 kl. 13.04.

Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Tibet
  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Dalai lama

Publiceringar 17 marsmars 2008kvartal 1vecka 12