Diskussion:Europarådet: CIA har fört fångar genom Europa

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jag förstår inte riktigt hur saker och ting hänger ihop. Det är nog inte bara jag som minns att Anna Lindh gav klartecken till USA:s hämtning av egyptier. Har inte det med detta att göra, eller varför är det inga tidningar som skriver om det nu?//--IP 13 december 2005 kl.15.02 (UTC)

Enligt JO hade de utvisade egyptierna gjort sig skyldiga till terrorhandlingar. [1] //--IP 13 december 2005 kl.15.05 (UTC)

Kan jag lägga detta som bakgrundshistoria i slutet av någon kommande artikel i ämnet, eller är det något annat?//--IP 14 december 2005 kl.09.45 (UTC)

Låter intressant tycker jag. Men jag undrar hur mycket det utlämnandet direkt har att göra med CIA:s hemliga fängelser i Europa. Hitta ett snyggt sätt att lägga in det i en artikel bara, så ordnar det sig nog.
/ Mats Halldin 14 december 2005 kl.10.20 (UTC)
Europarådets utredning gäller inte bara hemliga fängelser, utan fångtransporter och (tror jag) medverkan till tortyr. //--IP 14 december 2005 kl.10.23 (UTC)
Ja, det gäller hemliga fängelser och transporter av fångar som inte föregåtts av rättslig prövning.[2] Enligt JO:
De åtgärder som vidtogs mot de båda männen var i vissa fall olagliga och måste sammantagna karakteriseras som förnedrande. Det kan ifrågasättas om inte verkställigheten genomfördes på ett sätt som utgjorde en kränkning av artikel 3 i Europakonventionen
Ärendet handhades så snabbt för:
UD:s handläggare nämnt för honom [advokat K.J.] att det vid föredragningen fanns en oro för att antingen FN:s kommitté mot tortyr eller Europadomstolen skulle hinna meddela ett inhibitionsbeslut innan verkställighet kom att ske.[3]
Det föregicks inte av en prövning i domstol utan var bl.a. ett regeringsärende och utreddes av SÄPO, framgår av JO:s rapport.//--IP 14 december 2005 kl.12.14 (UTC)