Europarådet: CIA har fört fångar genom Europa

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
CIA
Tidigare nyheter

3 juli 2008: JK ger skadestånd till Alzery
16 december 2005: Marty: "Säkerhetstjänster kände till CIA-flyg"
13 december 2005: Europarådet: CIA har fört fångar genom Europa
13 december 2005: Svensk gripen i Prag, misstänkt för terrorism
6 december 2005: CIA-fängelser i Europa tills november
5 december 2005: Luftfartsverket begär hjälp av SÄPO för CIA-plan
5 december 2005: Rice försvarar USA mot tortyranklagelser
4 december 2005: CIA fick flyga obehindrat i Storbritannien
4 december 2005: Europarådet utreder CIA:s förehavanden
3 december 2005: CIA stäms av människorättsorganisation

13 december 2005 Dick Marty, som leder Europarådets utredning om CIA:s förehavanden i Europa, beklagar på tisdagen att USA inte lagt korten på bordet om anklagelserna om nätverk av hemliga fängelser i Europa.

Enligt vad Marty erfar har CIA fört fångar genom Europa, och han konstaterar att utrikesminister Condoleezza Rice undvek frågan únder sin vistelse i Europa. "De har inte förnekat sådana hemliga fängelser" säger Marty. Han säger även att hans undersökning har stärkt trovärdigheten av tidigare anklagelser om fångtransporter och interneringar av individer som inte fått rättslig prövning i Europa först.

Marty poängterade att om något land som är medlem av Europarådet hade deltagit i det hemliga nätverket, hade de blivit anklagade för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Han sa även att det var för tidigt att avgöra huruvida något medlemsland varit involverat i någon illegal aktion.

Condoleezza Rice svarade inte på direkta frågor under hennes vistelse i Europa förra veckan, om hemliga fängelser och fångtransporter, men sa att USA lydde internationella lagar och att deras utredare var bundna till FN:s förbud av tortyr oavsett om de förhörde misstänkta utomlands eller i USA. I ett uttalande före resan sa hon även att vissa länder valt att samarbeta med USA, men ville inte namnge dessa länder. Av människorättsorganisationer har dock Polen och Rumänien utpekats som platser där det funnits hemliga fängelser för terrormisstänkta. Båda länderna har avvisat kännedom om detta, men ska utreda saken.Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]