Hoppa till innehållet

En poäng skiljer - viktigt derby i Globen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
AIK Ericsson Globe Arena
Nedsläpp: 19:00
TV: Canal+ Sport 1/HD
Radio: Sportextra i P4
Djurgårdens IF
Elitserietabellen inför kvällens omgång
# SM Poäng
1 Skellefteå AIK (40) 74 p
2 Luleå HF (42) 74 p
3 Brynäs IF (40) 69 p
4 Frölunda HC (41) 63 p
5 HV71 (40) 62 p
6 AIK (41) 59 p
7 Växjö Lakers (40) 59 p
8 Färjestads BK (40) 59 p
9 MODO Hockey (41) 58 p
10 Djurgårdens IF (40) 58 p
11 Linköpings HC (42) 56 p
12 Timrå IK (41) 41 p

26 januari 2012
Ericsson Globe Arena, Stockholm: När de två anrika Stockholmsklubbarna, AIK och Djurgårdens IF, ikväll gör upp på Globens is är det för fjärde gången denna säsong. De tidigare matcherna har slutat med två Djurgårdssegrar och en AIK-vinst.

Djurgårdens IF grundades i Stockholm år 1891, här uppmärksammat inför en tidigare match i Elitserien.

Djurgårdens IF, en av de mest framgångsrika klubbarna inom svensk ishockeys historia med inte mindre än sexton svenska mästerskapstitlar, kommer ikväll till spel som ett stukat lag - ett lag som inför säsongen höjdes till skyarna av experterna men som hittills under säsongen inte alls presterat.

AIK:s Joakim Nordström var en av de framstående spelarna i JVM, här under en träningsmatch för AIK.

AIK, inte mycket sämre historiskt med hela sju SM-titlar, var ett lag som inför säsongen tippades att hålla till omkring slutspelsstrecket. Till skillnad från kvällens motståndare har de hittills under säsongen presterat ungefär som man kan förvänta sig.

Elitseriens främsta målskytt - Richard Gynge - representerar kvällens hemmalag, AIK, och har hittills gjort otroliga 22 mål. Lägg därtill en utmärkt målvakt i form av Viktor Fasth och du har förklaringen varför AIK har levt upp till förväntningarna - enskilda spelare kan göra skillnad och höja ett lags mentalitet och moral genom att själva prestera.

I den punkten ser vi hittills skillnaden mellan AIK och Djurgården. Spelare som Daniel Tjärnqvist har gjort det bra i sin comeback i Djurgården men har inte glänst och gjort något extraordinärt. Karaktären som hittills denna säsong burit DIF är inte helt oväntat Jimmie Ölvestad, med en attityd som har en tendens att smitta av sig har han varit en starkt bidragande faktor till att Djurgården inte ligger längre ned i tabellen.

De tidigare matcherna mellan lagen denna säsong

Säsongens första derby spelades inför ett fullsatt Globen där Djurgården drog det längsta strået och vann med 4-2. Trots resultatet låg Djurgården riktigt skrynkligt till efter den första perioden där man hade spelat direkt dåligt men dock enbart släppt in ett mål. Inom loppet av tre minuter i början av den andra perioden vände man underläge 0-1 till ledning med 3-1, senare i samma period reducerade AIK i spel fem-mot-tre men närmare än så kom man aldrig. Matchen slutade 4-2 efter att Djurgården satt det sista målet i tum kasse.

Inför det andra derbyt för säsongen - den 11 november 2011 - handlade det mesta av snacket om en sjuk Viktor Fasth och hur AIK skulle klara sig utan honom. Svaret visade sig vara en riktigt spelsugen andra målvakt Markus Svensson som den kvällen höll nollan när hans lag resultatmässigt förnedrade Djurgården med 5-0 - utan en riktigt bra prestation av Markus Svensson i AIK-kassen kunde matchen varit betydligt jämnare.

Dagarna innan jul spelades det senaste derbyt - precis som året innan blev det stökigt på läktaren med ett antal gripanden av polisen som följd. På isen var det en krampaktig match där Djurgården tog ledningen två gånger men där AIK kvitterade lika många gånger. Matchen gick till straffar där Mario Kempe avgjorde.

Övriga matcher under torsdagskvällen
  • Brynäs IF vs MODO Hockey
  • Växjö Lakers vs Frölunda HC
  • HV71 vs Skellefteå AIK

Referenser

[redigera]
Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.

Läs mer

[redigera]


Publiceringar 26 januarijanuari 2012kvartal 1vecka 4