Hoppa till innehållet

Fokus på unga som säljer sex

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

24 augusti 2011


Martin Stenmarck sjöng för publiken.

Artister och politiker manifesterade sin uppmärksamhet på unga som använder sex för att skada sig själva - analogt med att skära sig själva med vassa rakblad. Skribenten Caroline Engwall har kämpat flera år för att göra fenomenet känt.

Det är ofta unga som utsatts för sexuella övergrepp, som sedan börjar sälja eller använda sex för att få självbekräftelse. Väldigt många är killar. Kontakterna skapas oftast i chatt-rum på internet.

Engagemenaget var starkt, med ett uppbåd av politiker och artister: justitieminster Beatrice Ask, åklagare Ulrika Rogland, Dilba, Martin Stenmarck, socialborgarrådet Anna König Jerlmyr, och poeten Regina Lund var några som framträdde.


Justitieminister Beatrice Ask var en av talarna.

- 1,5% av ungdomarna i årskurs 3 på gymnasiet har fått ersättning för sex, enligt Ungdomsstyrelsens rapport från 2009. Vi ska var tydliga med att den som köper sex begår ett brott. Staffet skärptes i juni, sade justitieminster Beatrice Ask i sitt tal.

Hon fortsatte att berätta vad regeringen gjort och planerar: Ett nytt brott, grooming har instiftas. Regeringen bereder ett förslag om förändringar i sexualbrottslagstiftningen, bland annat att våldtäktsbestämmelsen skall utvidgas. Och Beatrice Ask avslutade med att säga att rättsväsendets personal utbildas i bemötande av sexualbrottsoffer, det är ett program för poliser, åklagare, advokater, och domare. De behöver kunskap för att möta ungdomarna på rätt sätt.

Åklagare Ulrika Rogland talade.

Men åklagare Ulrika Rogland, som bland annat hållit i utredningen om Alexandramannen, ansåg att groominglagen inte var effektiv.

- Lagen är alldeles för svag och alldeles för krånglig. Det är ett slag i luften, sade Ulrika Rogland.

Både Beatrice Ask och Ulrika Rogland var noga med att påpeka att det handlar om brott, att den vuxna alltid bär ansvaret.

Många åhörare

Det man kan konstatera är att många av de unga som utnyttjas känner sig ensamma, och ensamma om att utnyttja sex för att dämpa sin ångest. Samt att när de söker hjälp av samhället, faller de ofta mellan två stolar, ingen samhålls-organisation känner riktigt att det är deras uppgift att hantera sådana problem.

Caroline Engwall har skrivt två böcker i ämnet, "14 år och skamfläck", samt uppföljaren "Skamfläck".Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.Läs mer

[redigera]

http://barnrattskampe.se/index.php/2011/08/19/vara-unga-ar-inte-till-salu/

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article13510514.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13338077.ab

http://www.aftonbladet.se/debatt/article13337934.ab

http://www.intetillsalu.se/

http://www.tjejzonen.se

http://www.novahuset.com

Publiceringar 24 augustiaugusti 2011kvartal 3vecka 34