Greenpeace dumpade val utanför Japans Berlinambassad

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Tyskland
Tyskland

19 januari 2006

Berlin – Miljöorganisationen Greenpeace dumpade en 20 ton tung strandad fenval utanför Japans ambassad i Berlin för att protestera mot att landet fortsätter att bedriva valfångst i Antarktis.

Demonstranter ställde sig framför valen med banderollen: "Vetenskapen behöver inga harpuner. Stoppa den meningslösa valfångsten!" Tyska Greenpeaces valexpert Stefanie Werner säger i ett uttalande i organisationens pressmeddelande att modern valforskning studerar levande valar. De hundratals valar som strandar årligen räcker mer än väl för alla vetenskapliga syften. När Japan påstår att man fångar valarna i vetenskapligt syft är det bara en täckmantel för att dölja den kommersiella verkligheten bakom valfångsten.

Japan bedriver sin valfångst i Antarktis med argumentet att det är i vetenskapligt syfte. Enligt Greenpeace avser Japan döda närmare tusen minkvalar och tio fenvalar i detta syfte. Valarna styckas ombord på fartyget Nisshin Maru som befinner sig i Antarktis. I Japan säljs valkött för motsvarance 300 euro per kilo, uppger organisationen.

Greenpeace har tidigare även genomfört aktioner mot japanska valfångstfartyg i Antarktis. Organisationen uppger att deras fartyg 'Artic sunrise' ramats av valberedningsfartyget 'Nisshin Maru'.

Fenvalen som placerats utanför ambassaden hade strandat på den tyska kusten mot Östersjön. Greenpeace skulle enligt en överenskommelse transportera valen till Berlin för undersökning. I själva verket var det en noggrant planerad kupp. En företrädare för Berlins socialdemokratiska ledning sa att demonstrationen var laglig.

Tidigare[redigera]

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]