Harold Pinter i dramatisk föreläsning

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Fil:Nobel Prize Medal.png
Nobelpriset 2005
Tidigare nyheter

8 december 2005: Metates - ny metod ger ämnen med unika egenskaper
8 december 2005: Harold Pinter i dramatisk föreläsning

8 december 2005 Under gårdagen höll årets Nobelpristagare i litteratur, den brittiske dramatikern Harold Pinter, 75, sitt Nobelanförande. I talet gick han till angrepp mot USA, som han jämförde med det forna Sovjetunionen.

För tre år sedan fick han diagnosen strupcancer, och sjukdomen har förhindrat honom från att närvara vid Nobelfestligheterna under veckan. Han höll därför sitt 45 minuter långa tal i en inspelad video, som spelades upp för Svenska akademien och sedan visades av Sveriges Television. Anförandet var inspelat i ett mörkblått rum. Harold Pinter satt i en rullstol med en filt över benen. Rösten var märkt av cancern.

I talet anklagade han USA för att ha massakrerat människor i demokratins namn. Invasionen av Irak sa Pinter vara grundad på lögner och statsterrorism, och han erinrade om Nicaragua som USA stödde. Hans slutsats var att såväl president George W. Bush som Tony Blair borde ställas inför rätta inför Internationella domstolen i Haag. Han talade även om att det var varje människas plikt att skaffa sig sanningen om sig själv och vad som händer i världen.

Harold Pinters tal är en stor nyhet i flera stora utländska dagstidningar. I brittiska The Telegraph skriver Nigel Reynolds att Harold Pinter "är en man som du måste instämma med eller lämna rummet" och att åldern och sjukdomen tydligen inte nött ut honom. The Guardian liknar "passionerade" Pinters starka föreläsning vid Samuel Beckett, som trots det friska politiska ställningstagandet var mycket avhängigt Pinters känsla för dramatik, men samtidigt en blandning av moralisk kraft och fakta.

Maria Schottenius skriver i Dagens Nyheter att i sin sista föreställning hade Pinter inte tid för kallprat. Mer kritisk var Karolina Andersson i Svenska Dagbladet, som skriver att fastän hans författarskap sällan ifrågasätts, gör däremot hans kontroversiella politiska åsikter det, och igår avlossade han den ena salvan efter den andra.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]