Metates - ny metod ger ämnen med unika egenskaper

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Fil:Nobel Prize Medal.png
Nobelpriset 2005
Tidigare nyheter

8 december 2005: Metates - ny metod ger ämnen med unika egenskaper
8 december 2005: Harold Pinter i dramatisk föreläsning

26 november 2005 Årets Nobelpris i kemi ger metoder att framställa nya sorts plast som kan användas till nya slagträn, feromoner som lockar till sig insekter och mediciner mot bland annat benskörhet. Nobelpristagarna har tagit fram nya, enklare metoder att organisera om grundämnet kol i nya kedjor, vilket kan användas till läkemedel och mycket annat. Dessutom är de nya metoderna mer miljövänligare än äldre metoder.

Den nya metoden kallas "metates" och har vid en presskonferens liknats vid en ringdans där deltagarna byter plats med varandra. Metoden har utvecklats utifrån katalysatorers förmåga att få kolvätemolekyler att bilda långa polymerkedjor. I metates är det en metallatom, vanligen molybden eller rutenium, som agerar som katalysator. Ursprungligen härstammar metoden från oljeindustrins förädling av trögflytande olja till mer lättflyktiga ämnen, så kallad "cracking" men före 1970-talet var kunskapen om dessa processer mycket begränsad.

En av årets pristagare, fransmannen Yves Chauvin, kunde 1971 presentera en korrekt teoretisk modell för metates, men eftersom föreläsningen hölls på franska tog det lång tid innan hans arbete fick genomslag i kemibranschen. De andra två pristagarna, amerikanerna Richard Schrock och Robert Grubbs, har utvecklat praktiska tillämpningar vid sina respektive universitet (MIT och CIT).

Forskning pågår nu att använda metates för att ta fram en lång rad mycket intressanta läkemedel som saknar många av de bieffekter som dagens läkemedel har.

Källor[redigera]