Inget åtal mot butiksägare som dödade rånare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

28 februari 2008

Lancashire i Storbritannien


STORBRITANNIEN: Den butiksägare som arresterades för att ha mördat en rånare den 17 februari 2008 kommer inte att åtalas.

Tony Singh, ägare till en närbutik i Skelmersdale i södra Lancashire i Storbritannien, blev överfallen utanför sin butik när han hade satt sig i sin bil. Liam Kilroe, tidigare dömd för väpnat rån, överfall och inbrott, krossade fönsterrutan vid bildens förarplats med hjälp av handtaget till en kniv och försökte råna Singh. Rånet utvecklades till ett slagsmål som varade flera minuter. Slagsmålet slutade med att Kilroe avled på grund av kniven.

När polisen kom till platsen var även Singh skadad. Han arresterades på platsen misstänkt för mord. Efter att hans skador skötts om på ett sjukhus blev Singh förhörd av polisen i flera timmar och fick veta att han kunde åtalas för mord, dråp eller överfall. Singh släpptes mot borgen.

Åklagarmyndigheten anser att Kilroe dödades med sin egen kniv efter att han försökt stjäla Singhs dagskassa. John Dilworth, assisterande åklagare för södra Lancashire, förklarade att det var viktigt att allmänheten kände att de hade rätt att försvara sig om de blev överfallna. "Åklagarmyndigheten förstår att oskyldiga personer ur allmänheten kan känna osäkerhet om de tvingas försvara sig vid ett överfall. Men lagstiftningen skyddar de som följer den och Director of Public Prosecutions tänker se till att de som använder skäligt våld vid ett överfall för att försvara sig kommer att skyddas av lagstiftningen. De kommer inte att åtalas."[1]

Brittisk lag tillåter envar att använda skäligt våld för att försvara sig. Gränsen mellan skäligt och oskäligt våld har omdebatterats efter flera uppmärksammade brott, särskilt ett fall 1999 då en bonde i Norfolk sköt ihjäl en ung inbrottstjuv och dömdes till tre års fängelse.

Kilroe dömdes 1999 för inbrott och överfall. 2002 dömdes han för innhav av cannabis och ett vapen. Han dömdes också till ungdomsvård för att ha rånat en butik i Skelmersdale med kniv. När han överföll Singh sökte polisen efter honom då han inte hade deltagit i en domstolsförhandling där han misstänktes för väpnat rån.
Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Russel Jenkins, "Shopkeeper who killed robber in self-defence will not be charged". Times, 28 februari 2008. Graham Tibbetts, "Robber's death could lead to murder charge". The Telegraph, 26 februari 2008.

  1. Russell Jenkins, "Shopkeeper who killed robber in self-defence will not be charged", Times 28 februari 2008 (länk)

Publiceringar 28 februarifebruari 2008kvartal 1vecka 9