Hoppa till innehållet

Inget primärval för Michigans demokrater

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

16 januari 2008

De demokratiska väljarna i Michigan fick inget riktigt primärval igår. Anledningen är den strid som har blossat upp mellan ledande demokrater i Michigan och Demokraternas nationalkommité.

Bland de inblandade finns senator Carl Levin och Michigans guvernör Jennifer Granholm. Frustrerade över att Iowa och New Hampshire fick så mycket uppmärksamhet i samband med sina valprocedurer ändrade bägge partierna valform från så kallad "caucus" till primärval och flyttade fram valet från den 9 februari till 15 januari.

Republikanernas nationalkommité hade inga invändningar mot detta men det hade demokraternas kommité. Demokraternas valkommité lovade att de inte skulle ge mandat till Michagans delegater till valkonventet, där partiets kandidat slutligen kommer att utsees. Under bråkets gång bestämde sig Barack Obama och Jonathan Edwards för att ta bort sina namn från valsedlarna, något som Hillary Clinton inte gjorde. Detta innebär att Clinton är den enda topkandidaten som finns på röstsedlarna i Michigan.

Mo Elleithee, en av Clintons talespersoner förklarade dock att senatorn inte skulle ha någon kampanj i Michigan: -Vi har skrivit under en förbindelse att inte föra kampanj där, och vi kommer hålla den överenskommelsen.

Den enda möjligheten som återstod för den som inte ville se att Michigans röster gick till Clinton, var att använda sig av röstalternativet "uncommited", vilket innebär att delgaterna sänds till valkonventet utan att i förväg ha bestämt vem de skall rösta på.

Bråket fortsätter och det är ännu inte klart om rösterna från Michigan kommer räknas eller inte.

Även Florida befinner sig i samma situation.Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

Publiceringar 16 januarijanuari 2008kvartal 1vecka 3