Intervju med Gary Fung på isoHunt

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
9 mars 2006 kl.08.59 (UTC)
Intervju - Nyligen inledde den amerikanska filmindustrin genom MPAA (Motion Picture Association of America) en anti-piratkampanj mot torrent- och IRC-sökfunktionen isoHunt som den senaste tiden blivit mycket populär.

IsoHunt började som en IRC-indexeringssajt i januari 2003 och i juli samma år lade man till en sökfunktion för torrenter. Sedan dess har isoHunt vuxit stadigt; innan året var över hade man över 16 000 användare och idag omkring 250 000. Många andra liknande projekt har gått under trots att de grundades långt efter isoHunt. I april 2005 tog isoHunts grundare Gary Fung till exempel över Torrentbox.

Wikinews fick en intervju med Gary Fung, den 22-årige, kanadensiske programmeraren och administratören bakom isoHunt:

Varför startade du webbplatsen?

En kul grej och för att lära mig webbprogrammering (PHP och Mysql). Dessutom fanns ingen sökmotor för P2P-nätverk vilket behövdes.

Samtidigt som nyheten om MPAA:s kampanj dök upp i nyheterna läste jag på din webbplats att du inte underrättats. Hur fick du reda på det? Hur reagerade du?

Jag fick först reda på det genom Mike på Styck.com som fått ett pressmeddelande och genom nyhetskanaler som CNET. Inom några timmar var nyheten uppe överallt.

Tycker du att det är typiskt för MPAA att gå ut offentligt med sin kampanj mot dina projekt och andras innan du ens underrättats?

Jo, men knappast överraskande; det är välkänt att industriföreträdare som MPAA ofta använder hot om åtal för att skrämma den andra parten och det tjänar deras syfte att sprida osäkerhet och tvivel (så kallad FUD) bland allmänheten.

Har du någonsin tagit emot krav om att ta bort innehåll på webbplatsen i enlighet med DMCA (Digital Millenium Copyright Act)?

Minst en gång om dagen, ofta flera gånger om dagen; jag har redan tappat räkningen på hur många sådana krav vi har fått vid det här laget, åtminstone några hundra om inte tusen. Vi har en mycket bra copyrightpolicy där våra ståndpunkter, tjänster och tillvägagångssätt tydligt beskrivs. Några av dem som klagar hör till och med av sig och tackar för vårt snabba handlande. Vad gäller till exempel oberoende mediaproducenter brukar vi berätta för dem om hur man kan använda Bittorrent i sin distribution och samarbetsprojekt är på gång.

Hur hanterar ni klagomålen?

Vi undersöker om deras upphovsrättsanspråk är riktiga och blockerar innehåll som bidrar till upphovsrättsbrott.

Är de tjänster ni erbjuder annorlunda än de stora sökmotorerna som Google och Yahoo?

Nej, vi är sökmotorer allihopa men designade för olika marknader. Så kallade "torrenter" är metadata-pekare som beskriver och länkar innehållet i Bittorrent-svärmar. Till exempel är det enda som skiljer Google från isoHunt typen av länkar och vilken information som indexeras. I båda fallen är syftet att organisera informationen på ett öppet nätverk (WWW och P2P) för att göra informationen användbar och sökbar.

Enligt isoHunts webbplats underrättade MPAA Gary Fung om sitt åtal officiellt den 28 februari. Gary medger att han blev imponerad av omfattningen på den utredning som ligger bakom åtalet:

Jag måste säga att jag blir imponerad av omfattningen på deras juridiska utredning. Uppenbarligen har deras advokater observerat oss i över ett år sedan vår brevväxling förra året. Men deras anklagelser är hursomhelst felaktiga. Vårt uttryckliga syfte med sökmotorn och andra P2P-tjänster är inte att kränka MPAA:s upphovsrätt: mycket av innehållet i de torrenter vi indexerar ägs inte av MPAA oavsett om det är upphovsrättsskyddat material eller inte. Om de begär att vi ska ta bort innehåll i enlighet med DMCA gör vi det, bara de ger oss information om vilket material det rör sig om, vilket de inte gör.

Internet och datorer

1 maj 2011: Ubuntu 11.04 Natty Narwhal har släppts
4 februari 2011: Många vill jobba på Google
29 juni 2008: Priserna för Iphone släppta
9 juni 2008: Marknaden underkände 3G-Iphone
26 april 2008: Tyska Wikipedia ges ut i bokversion
20 april 2008: Internetportalen Spray hackad
18 mars 2008: Ny teknik ger snabbare bredband
18 mars 2008: Internet-TV kan avgiftsbeläggas
22 mars 2006: Okritiska elever litar på internet
22 mars 2006: Nya Windows släpps först efter julhandeln


Teknik och forskning

17 oktober 2011: SJ:s nya flaggskepp presenterat
4 augusti 2011: Marssondens besättning: Ett björndjur, fyra bakterier och tre arkebakterier
4 augusti 2011: Forskare styr bil med tankens kraft
28 januari 2009: Anabola steroider inte orsak bakom våldsrelaterade brott
1 augusti 2008: NASA hittar vatten på Mars
6 juli 2008: Första el-macken i Stockholm
9 juni 2008: Marknaden underkände 3G-Iphone
21 april 2008: Avgasutsläpp från etanolbilar utvärderat
7 april 2008: Vitaminer förebygger hörselskador
7 april 2008: Mobilsamtal på flyget


Portaler

Internet och datorer

Wikipedia

P2P
Bittorrent

Händelser 9 marsmars2006kvartal 1vecka 10
Publiceringar 9 marsmars2006kvartal 1vecka 10



Referenser

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.