Intervju med Wikipediaboksförfattare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

20 mars 2008SVERIGE: Kommande bok om Wikipedia på svenska offentliggörs.

Lennart Guldbrandsson

Med den ökande uppmärksamheten som Wikipedia får i media och med tanke på att internetmätningsföretaget Alexa har rankat wikipedia bland de tio mest besökta webbplatserna i världen är det konstigt att det finns så lite skrifter i tryck om fenomenet. Men nu är det på väg att ändras. Wikinews fick en intervju med Lennart Guldbrandsson, presskontakt för svenskspråkiga Wikipedia, som nyss meddelat att han skriver en bok om Wikipedia.

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle

Wikinews: En bok om Wikipedia, kan det finnas några som vill läsa den?

Lennart Guldbrandsson: O ja. Jag har redan pratat med bibliotekarier, lärare och "folk på gatan", så jag vet att det finns ett stort intresse för den här boken, inte minst eftersom Wikipedia har fått ett sådant genomslag på bara några år. När så pass många använder något dagligen eller veckovis då kan det finnas skäl att undersöka vad det egentligen är man använder. Skolelever till exempel använder ju Wikipedia och då kan det finnas rätt goda skäl för lärare att ta reda på fakta om vad som är sant och falskt om Wikipedia. Därför har jag verkligen ansträngt mig för att boken ska ge en så sanningsenlig bild av Wikipedia som möjligt och varken skönmålat eller baktalat.

WN: Finns inte allt i boken redan att läsa på själva Wikipedia?

Lennart: Ja och nej. Mycket av det jag skriver om går att läsa om på Wikipedia, fast informationen är så utspridd på Wikipedia att det har tagit flera månader att samla ihop den och göra om den till löpande text. De flesta har inte den tiden att surfa runt utan vill ha snabba svar. Desstom finns det en del personliga Wikipediaanekdoter och större resonemang om Wikipedias betydelse som inte finns på Wikipedia utan bara i böcker och på andra sajter. Även utan det extramaterialet tror jag att det här hade kunnat vara intressant: folk vill läsa böcker - det känns tryggt att det är en beständig text, snarare än något på en webbplats som kan ändras hur som helst. Fortfarande är det ju också lättare att ta med sig en bok på bussen eller till stranden än en dator.

WN: Du blev nyligen omvald som ordförande i Wikimedia Sverige, den svenska lokalföreningen till Wikimedia Foundation (som hyser servrarna för Wikipedia). Har det något samband med att du skriver boken?

Lennart: Båda är väl uttryck för att jag gillar Wikipedia och att jag kan en del om ämnet. Men det att jag har skrivit boken har snarare med två andra saker att göra: dels att jag har varit presskontakt för svenskspråkiga Wikipedia i drygt två år och där har fått en rätt bra bild av vad folk vill veta om Wikipedia, dels att jag även utanför Wikipediasammanhang sysslar med att skriva. Mina två tidigare böcker och min novellfilm har inte blivit några succéer än, så då tänkte jag att jag ska skriva om något som jag vet att folk är intresserade av och har åsikter om. Fast det är klart, utan att ha varit ordförande i Wikimedia Sverige hade jag knappast haft så bra koll på vad bibliotekarier och lärare vill ha. Det är tack vare att föreningen finns som jag har varit i kontakt med dem. Nu i vår har vi till exempel inlett ett samarbete med flera bibliotek runtom i landet och de har visat sig vara väldigt nyfikna på hur Wikipedia fungerar.


WN: Finns det några andra böcker om Wikipedia?

Lennart: Inte sådana här böcker. Det finns lite sammanställningar av texter från nätet, men bara om hur man skriver, inte om Wikipedias historia eller vanliga frågor eller ens om personerna bakom Wikipedia, varken användarna eller de som har fått stor inverkan på hur Wikipedia har utvecklats. På den facklitterära sidan finns det lite uppsatser, men det är inget som man blir hänvisad till på biblioteken. Kort sagt, det är den första boken *om Wikipedia*.

WN: Vad har varit svårast med att skriva boken?

Lennart: Litegrand har jag saknat att det inte är en wikitext så att andra har kunnat ge kommentarer, förklarat sådant jag har varit tvungen att göra research på nu och naturligtvis korrekturläst. Men samtidigt är det ju så jag är van vid att skriva - Wikipedia är undantaget - så egentligen kanske det inte har varit så svårt.

WN: Har du mött något motstånd?

Lennart: Njae, det största hindret har snarare varit tidsfrågan. Jag har stulit tid från familjen för att få klart den här så snart som möjligt. Nu ska det bli skönt att kunna ta ledigt från allt faktaskrivande och umgås med mina nära och kära igen. Sedan börjar jag nog på nästa projekt. Fast menar du om det är någon som har varit negativ till boken, så nej, tvärtom. Folk har varit mycket spända och har gett bra uppslag. För många, nästan, det finns gott om material till en bok till.

WN: När hittar vi boken i handeln?

Lennart: Förhoppningsvis ska boken finnas med på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september, där även Wikimedia Sverige deltar med en monter. Men det blir också en fråga om vilket förlag som nappar först.

WN: Till sist, när kommer boken om svenskspråkiga Wikinews?

Lennart: Det finns många nationella dagstidningar med decennier av publicerat material bakom sig som ändå aldrig har fått böcker skrivna om sig, och så finns det skribenter som aldrig fått en rad utgivna under sin levnad som senare blir föremål för jättebiografier, så man vet aldrig. Fast det är förstås det tråkiga svaret. Det roliga svaret är att det finns ett avsnitt om Wikinews i min bok, vilket betyder att när den här artikeln går i tryck så skriver vi om varandra.


Wikinews
Wikinews
Denna artikel är en exklusiv intervju skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.


I den här artikeln omnämns stiftelsen Wikimedia Foundation eller något av dess projekt.
Observera att Wikinews är ett projekt som drivs av stiftelsen Wikimedia Foundation.

Läs mer[redigera]


Publiceringar 20 marsmars 2008kvartal 1vecka 12