Hoppa till innehållet

Invigning av Östersjöfestivalen vid Berwaldhallen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

28 augusti 2011


Stockholm: Mänsklig kedja till Djurgårdsbron påminde om frigörelsen från Sovjet.

Ministrarna var med och bildade mänsklig kedja.

Det är 20 år sedan de baltiska länderna fick sin frihet från Sovjetunionen, och det var i augusti 1991 som Sverige erkände och återupprättade diplomatiska förbindelser med Estland, Lettland och Litauen. Till minnet av detta besökte de tre ländernas kulturministrar Stockholm för en konsert i närvaro av HKH kung Carl Gustav, och en mänsklig kedja anordades för att påminna om de omkring två miljoner människor som bildade kedjor mellan Vilnius, via Riga, till Tallinn.

Vädret var soligt och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker inledde med musik. Även Adolf Fredriks skola bidrog med musik. Därefter talade först den svenske kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth från Berwaldhallens tak, följd av Estlands kulturminister Rein Lang, Lettlands kulturminister Sarmite Elerte och Litauens kulturminister Arknas Gelknas. Landshövding Per Unckel talade om den mänskliga kedjan, och därefter var det dags att återskapa en del av den mänskliga kedjan.

Estlands kulturminister Rein Lang.

Deltagarna liksom ministrarna trivdes i det fina vädret, och hade ju inte så mycket att protestera mot, så bildandet av kedja var inte så disciplinerat och tog lite tid. Till slut nådde kedjan ända bort till Djurgårdsbron, och folk höll varandra i handen som avslutning.

Därefter vidtog helgmålsringning över hela Stockholm, och strax därefter ankom kungaparet till den direktsända konserten från Berwaldhallen. Där deltog Estlands Nationella Symfoniorkester, Estlands Nationella Manskör, Lettiska radions kör, Liepaites, flickkör från Litauen, under ledning av Tõnu Kaljuste, dirigent. De framförde Pärt: In principio, Vasks: Rödhakens budskap, Ciurlionis: ur Havet, samt en Litauisk folksång arrangerad av Petras Januška: Stilla, stilla kväll ”Tylus, tylus vakare.lis“. Veljo Tormis: Tre vackra ord hade jag Beethoven: Meeresstille und glückliche Fahrt, kantat.

Under veckan kan man i Berwaldhallens övre foajé se Mattias Klums naturfotografi, och i den nedre foajén har ambassaderna för Estland, Lettland och Litauen samlat bilder som visar utvecklingen i sina respektive länder under de senaste 20 åren. Ett antal intervjuder med baltiska kulturpersonligheter sänds även i SR under veckan. Avslutning sker genom WWF:s årliga Östersjöseminarium, som hålls 31 augusti på Finlands ambassad.

Konsertprogrammet under veckan är digert. Festivalens konstnärlige ledare Esa-Pekka Salonen dirigerar en konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester och sopranen Nina Stemme och violinisten Viktoria Mullova i Berwaldhallen den 3 september.

Från St. Petersburg kommer Mariinskijteatern som med solister, kör och orkester under ledning av Valery Gergiev gästar festivalen med två föreställningar på Kungliga Operan den 29 och 30 augusti.

Östersjöfestivalens teman i år är förutom miljön och frigörelsen av de baltiska staterna för 20 år sedan även ungdomarna som med entusiasm, disciplin och hårt arbete förenas i sin kärlek till musiken och minnet av Dag Hammarskjöld.
Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.


Referenser

[redigera]

Publiceringar 27 augustiaugusti 2011kvartal 3vecka 34