Islamiska länder lovar bekämpa terrorism

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Pilgrim i ödmjuk bön i Mekka.
Foto: Ali Mansuri, 13 februari 2003
Saudiarabien
Saudiarabien

9 december 2005

Mekka – Ledare vid de islamiska toppmötet om terrorism i Mekka i Saudiarabien lovade att bekämpa extrema ideologier och finansiering av terrorism. Man lovade också att göra om läroböcker och tygla proklamerandet av religiösa påbud.

Statsöverhuvuden från 50 muslimska länder har samlats i Mekka för en två dagar lång konferens kring terrorism. I det dokument som mötet producerade, kallat "Mekka-deklarationen", konstaterar man att den islamiska nationen befinner sig i en kris som kastar sin skugga över hela mäsnklighetens framtid. Där lovar man också att bekämpa terrorismen i alla dess foromer, ändra sin lagstiftning för att kriminalisera finansieringen av terrorismen och ändra läroplaner till att poängtera att islam är "måttfullhetens religion", "mångfaldens och toleransens" religion. Religiösa edikt, så kallade fatwas, ska bara få utfärdas av auktoricerade religiösa personer.

På konferens representerades ett tiotal länder på ministernivå. Bland annat saknades statsöverhuvudena från Turkiet, Algeriet och Syrien.

Den saudiske kungen Abdullah bin-Abdulaziz sammanfattade konferensens slutsatser med orden: "Islamisk enighet uppnås inte genom blodspillan, som avvikande personer gör anspråk på med sina mörka föreställningar". I Saudiarabien har man i allt högre grad börjat klämma åt militanta förkunnare.

Jordaniens kung efterlyste konsensus i frågan om "vem som är muslim och vem som får utfärda edikt".


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Andra nyheter[redigera]

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]