Hoppa till innehållet

Irans president: "Flytta Israel till Europa"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

9 december 2005

Teheran – President Mahmoud Ahmadinejads uttalande i Mecka och hans förnekande av den nazistiska Förintelsen väckte ett ramaskri i USA och Israel. I sitt uttalande i iransk TV föreslog han att "ockupanterna i Jerusalem" skulle upprätta en stat i Tyskland eller Österrike.

Uttalandet fördömdes snabbt av Isreal och USA. Israels utrikesminister påpekade i en kommentar att det inte var första gången Irans president uttalade sig kränkande om judar och staten Isreal: "Han är inte bara ett problem för judar och Israel. Han är ett bekymmer för hela det interationella samfundet". Vita husets talesman Scott McClellan tyckte att uttalandet "ytterligare understryker våra farhågor om regimen" och betonade vikten av att Iran inte tillåts utveckla kärnvapen. Fördömanden kom även från Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

I oktober sa Ahmadinejads att Israel ska "raderas från kartan". Hans nya uttalande kommer precis innan de länge strandade förhandlingarna om det Irans kärnkraftsprogram ska återupptas med EU:s tre stora medlemsländer, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Utsikterna i förhandlingarna bedöms som små. Iran säger att kärnprogrammet bara syftar till energiproduktion men enligt USA är syftet att utveckla kärnvapen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Andra nyheter[redigera]

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]