Hoppa till innehållet

Kadima segrare i israeliskt val

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
29 mars 2006 kl.09.11 (UTC)
Israel - Den sittande premiärministern Ehud Olmert har utropat sig till segrare. Högerpartiet Likud gjorde ett mycket dåligt val.

Omkring 62 procent av de röstberättigade gick till valurnorna. När 99 procent av rösterna hade räknats hade det nybildade center-höger-partiet Kadima fått 28 av de 120 platserna i parlamentet.

Kadima och freden

Även om det var ett resultat som var sämre än prognoserna räckte det för att Olmert skulle kunna kalla sig segrare. Kadima grundades för bara fyra månader sedan av den nu svårt sjuke Ariel Sharon.

Olmert har gått till val med ett program där han lovar att fastställa och permanenta Israels gränser till 2010. Palestinier har uppmanat honom att inte slå fast Israels gränser utan förhandlingar, något som Olmert sagt att han kan tänka sig men inte nödvändigtvis kommer att vänta på.

Olmert sa i sitt tal att hans regering under den kommande mandatperioden skulle färdigställa landets gränser och att man hade ambitionen att göra det i samförstånd med palestinierna.

Till palestinska ledare sa Olmert: "Vi är redo att kompromissa, att ge upp delar av vårt älskade Israel... och, med stor smärta, evakuera judar som bor där för att skapa de förutsättningar som kommer göra det möjligt för er att förverkliga era drömmar tillsammans med oss".

Han uppmanade också palestinierna att å sin sida ge upp delar av sina drömmar, att acceptera staten Israel, att ge upp terrorism och demokrati och att kompromissa för att uppnå fred.

Bräcklig seger

Arbetarpartiet fick 20 platser medan högerpartiet Yisrael Beiteinu fick 12 mandat och det ultra-ortodoxa Shas 13.

Likud, vinnare i förra valet, gick tillbaka och fick bara 11 mandat. Partiledaren Benjamin Netanyahu har medgivit att man gjort ett dåligt val, men lovar att bygga upp partiet igen.

Eftersom Kadima fick betydligt färre röster än prognoserna hade förutsatt kommer Olmert att få en smal plattform att arbeta utifrån. Samtidigt kan han förvänta sig bittert motstånd från bosättare och andra starka oppositionsfästen.

Kadima bildades då Sharon lämnade Likud sedan han beslutat att evakuera israeliska bosättningar i Gaza vilket väckte bittra reaktioner inom Likud.

Nu måste Olmert inte bara ta hänsyn till oppositionen utan även övertyga bland annat USA om sina planer att permanenta Israels gränser.

För att vinna en plats i parlamentet Knesset krävs bara 2 procent av rösterna och när det officiella resultatet offentliggörs kan antalet mandat komma att ändras.

Inget parti i Israels historia har någonsin lyckats få egen majoritet. Hittills har bara arbetarpartiet eller Likud lyckats bilda regering och Kadimas seger i valet är därför historisk i sig.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Israel

6 februari 2009: Israeliska trupper i räd mot palestinskt fängelse
15 juli 2008: Bahá'í-helgedomar på UNESCO:s världsarvslista
4 februari 2008: Terrordåd i södra Israel
15 januari 2008: 18 dödade efter israelisk attack
11 januari 2008: Israeler och Palestinier i nya fredsförhandlingar


Politik

28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
29 mars 2012: Tolgfors avgår
27 januari 2012: Löfven vald till partiordförande i S
26 januari 2012: S säger ja till europakt
3 november 2011: Ingen nobelfest för Åkesson i år heller


Portaler

Demokrati
Mellanöstern

Wikipedia

Israel
Ehud Olmert

Händelser 28 marsmars2006kvartal 1vecka 13

Publiceringar 29 marsmars2006kvartal 1vecka 13Referenser