Kaukasus lider av gasbrist och extrem köld

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Tjetjenien
Tjetjenien

27 januari 2006

Tjetjenien – Sedan vad som tros vara en olyckshändelse förstört en rysk gasledning som går genom Tjetjenien befinner sig stora delar av det hårt prövade landet utan adekvat energiförsörjning samtidigt som Centralasien lider av extrem köld, uppger BBC News.

Olyckan inträffade strax efter att Tjetjeniens grannland Georgien, som också lider av energibrist, inledde energisamtal med Iran. Tidigare har tjetjenska rebeller fått skulden för attentat mot gasledningar i Kaukasus.

Georgiens president anklagade emellertid Ryssland för att ha planerat olyckshändelsen. Från ryskt håll har beklagat det inträffade och lovat att ledningen och erbjuda gas via en ledning genom Azerbadjan. Efter nästan en vecka har dock ingenting hänt.

De problem som kylan för med sig förvärras av ymnigt snöfall som blockerar vägar och isolerar samhällen och byar. Även om situationen kan vara avhjälpt inom några dagar kan det vara försent för tusentals kaukasier som sitter isolerade i bitande kyla utan elektricitet och värme.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Relaterat[redigera]

Referenser[redigera]