Libyen stänger ambassad i Danmark

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Libyen
Libyen

30 januari 2006

Tripoli – Libyen kommer att stänga sin ambassad i Köpenhamn till följd av den bristande respekten för profeten Muhammed i dansk media och den danska regeringens oförmåga att åtgärda situationen meddelade det libyska utrikesdepartementet, enligt uppgifter från BBC.

Jyllands-Postens teckande serie som bland annat framställer Muhammed i bild, vilket är förbjudet enligt islam, och som terrorist, har väckt upprörda känslor i den muslimska världen.

Trots att både tidningen och Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen beklagat att serien väckt sånt ramaskrik och att affären fått de proportioner den fått, vägrar den danska regeringen att vidta några åtgärder mot tidningen: "Den danska regeringen och den danska nationen kan inte göras ansvarig för det som publiceras i fri dansk media", sa Rasmussen vid ett besök i Afghanistan.

Afghanistans president Hamid Karzai sa efter mötet med den danske premiärministern att Rasmussen förklarat den danska ståndpunkten i frågan och att svaret var " mycket tillfredställande för mig som muslim".

Tidigare har Saudiarabien återkallat sin ambassadör i Danmark. Libyen har även hotat med att vidta ekonomiska åtgärder, utan att gå in på hur dessa skulle utformas.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Relaterade nyheter[redigera]

Referenser[redigera]