Maud Olofsson utan borgerligt stöd

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

9 december 2005 Centerpartiets Maud Olofsson vill fortfarande se en misstroendeomröstning mot utrikesminister Laila Freivalds, men får inget stöd från sina borgerliga kollegor. Hon tror heller inte att det blir någon omröstning eftersom inget annat parti stöder saken.

"Vi tror inte Laila Freivalds kan bygga upp förtroendet för utrikesdepartementet igen. Därför vill vi ha en misstroendeförklaring av henne", sa centerpartiets ledare Maud Olofsson enligt Dagens Nyheter. Hennes parti går emot de andra i den borgerliga alliansen som tidigare meddelat att man väntar med en misstroendeomröstning mot utrikesminstern.

Centerledaren återvände nyligen till Sverige från en semester i Thailand, uppger Dagens Nyheter. I veckan framstod de borgerliga partierna eniga i sitt agerande i frågan. Därefter har centern på egen hand beslutat att kräva en misstroende omröstning och Maud Olofssons uttalande som stöder detta uppfattas som en spricka i alliansen.

Andra partier har talat om att centern sviker den borgerliga uppgörelsen och Göran Hägglund (kd) kallade det "ett haveri i ledarskapet". Fredrik Reinfeldt (m) såg till och med en risk i att centerns utspel kan rädda Laila Freivalds. Maud Olofsson ser däremot inga problem för det borgerliga samarbetet i och med centerpartiets initiativ. "Det är viktigt att vi politiker inte uppfattas som om vi håller varandra bakom ryggen", säger hon till Svenska Dagbladet, och tillägger att den borgerliga uppgörelsen bara omfattade statsministern.

Ingenting tyder på att de borgerliga partierna i dagsläget kan få tillstånd den majoritet på 175 röster som behövs. Centern kan heller inte med sina 22 platser på egen hand få tillstånd en omröstning mot utrikesministern och något stöd från exempelvis miljöpartiet eller vänsterpartiet kan man inte hoppas på.

Maud Olofsson sa att hon inte litade på miljöpartiet och därför inte ville vänta till KU:s utlåtande blir klar nästa år. Statsminister Göran Persson uttryckte samma kritik mot centern som han anklagade för att byta uppfattning varje dag och kallade den borgerliga alliansen för "en opposition i sönderfall".


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare nyheter[redigera]

Referenser[redigera]