Minst 50 oppositionella gripna i Nepal

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Nepal
Nepal

19 januari 2006

Nepal – Inför planerade deomkratidemonstrationer på fredag har nepalesiska myndigheter låtit gripa minst 50 personer och stänga av telefonlinjerna i huvudstaden Kathmandu.

BBC:s reporter i Kathmandu säger att många av de gripna verkar vara mindre välkända oppositionsledare.

Oppositionsföreträdare har meddelat att man kommer att trotsa de demonstrationsförbud som regeringen införts efter flera rebellattacker. Tidigare har man meddelat att man bojkottar de val som utannonserats till nästa månad och att man kommer att fortsätta att fredligt demonstrera mot kung Gyanendras kupp i februari förra året.

Myndigheter har krävt att oppositionsalliansen ska ställa in fredagens demonstration sedan de förväntar sig att den maoistiska gerillan kommer att infiltrera demonstrationen för att åstadkomma oroligheter. Inrikesminister Kamal Thapa har hotat med kraftåtgärder.

Nepals maoistiska gerilla har hotat att trappa upp våldet inför valet. I början av januari avbröt gerillan sin ensidiga vapenvila och inledde en serie attacker mot regeringsmål. Den senaste tiden har tolv poliser dödats i attackerna. Under de tio år som gerillan existerat har 12.000 människor dött i konflikten.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare[redigera]

Referenser[redigera]