Hoppa till innehållet

Mubarak avgår

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

11 februari 2011

Hosni Mubarak.


Kairo: Egyptens president Hosni Mubarak har idag, efter den senare tidens omfattande protester, valt att avgå. Detta meddelade vicepresident Omar Suleiman i ett kort tv-framträdande.

- Med hänsyn till de svåra omständigheter som landet går igenom, har president Hosni Mubarak beslutat lämna posten som republikens president och lämna över till de väpnade styrkornas högsta råd att sköta statens angelägenheter, sade han i sitt tal.

Nu har armén övertagit makten och de väpnade styrkornas högsta råd kommer att avsätta regeringen, upphäva parlamentet och styra genom chefen för högsta konstitutionella domstolen. Senare på kvällen uppgavs det att man vidtar åtgärder för en övergångsfas. TT rapporterar att människor ömsom jublade, ömsom grät, viftade med flaggor och kramades på Befrielsetorget i Kairo.

- Alla är på väg ut på gatorna, tutar i lurar och alla firar på Tahrirtorget. Folk är extremt glada, sade Wael Nawara som är generalsekreterare i det liberala oppositionspartier al-Ghad.

I ett pressmeddelande kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) händelsen: "Folkets protester för öppenhet, frihet och demokrati i Egypten har gett resultat. Detta är en seger inte bara för Egyptens folk och demonstranterna på Tahrir-torget utan för alla som tror på och kämpar för demokratiska värderingar. Mycket arbete återstår ännu och det är viktigt att en bred och seriös dialog med oppositionen förs, som kan bana väg för fria och demokratiska val."

Även socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kommenterade händelserna i Egypten: "Jag hoppas att Egypten nu går mot fria och demokratiska val och att det kan ske utan våld."


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

Publiceringar 11 februarifebruari 2011kvartal 1vecka 6