Muhammedbilderna publiceras åter efter avslöjandet om mordplaner på tecknare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

13 februari 2008

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen bekymras över brottets allvar.


DANMARK: Avslöjandet om att tre personer anhållits misstänkta för att ha planerat mord på Kurt Westergaard, en av tecknarna av Muhammedkarikatyrerna i Jyllands-Posten 2005 har väckt skarpa reaktioner i Danmark. Flera danska tidningar väljer idag att protestera mot mordplanerna och försvara yttrande- och tryckfriheten genom att åter publicera Westergaards karikatyr av profeten.

Igår morse slog den danska säkerhetspolisen Politiets Efterretningstjeneste (PET) till mot en lägenhet och anhöll tre personer misstänkta för planering av mord. "Målet med insatsen var att förhindra ett terrorrelaterat mord," sa polismästare Jakob Scharf, chef för PET till danska TV2-Nyheterna. Det planerade offret var Kurt Westergaard som tecknat en av de mest kontroversiella karikatyrerna och avbildat profeten Muhammed med en bomb i turbanen. Flera av tecknarna har levt med polisbeskydd sedan januari 2006, men hotbilden har tonats ned med tiden. Det var under de sista tre månaderna som situationen förändrades. Westergaard fick i all hast lämna sin bostad och är arg över att hans teckning missbrukas av extremister. "Visst fruktar jag för mitt liv. Men jag har omvandlat fruktan till vrede och förbittring. Jag är arg över att en vanlig, vardaglig handling som jag har utfört tusentals av, missbrukas för att utlösa ett sådant vanvett," säger han till Jyllands-Postens nätupplaga.

Nyheten om mordplanerna har väckt stora reaktioner främst i dansk media. Flera respekterade tidningar, även tidningar som tidigare aldrig publicerat bilderna, har valt att som en solidaritetshandling publicera Westergaard teckning i dagens tidningar. Danmarks äldsta ännu utgivna dagstidning Berlingskes chefredaktör Lisbeth Knudsen förklarar publiceringen med: "Vi måste i de danska medierna skicka en tydlig och otvetydig signal till alla som kan tänkas få samma vansinniga tanke som de personer som ville angripa Westergaard," till Svenska dagbladet. Danmarks största tidning, efter gratistidningarna; Politiken beskriver i sin ledare mordplanerna ett angrepp inte bara på Kurt Westergaard, utan även på Danmarks demokrati.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen var djupt bekymrad över brottets allvar. "Det visar att det tyvärr också i Danmark finns grupper av extremister, som inte erkänner och respekterar de grundprinciper som den danska demokratin bygger på."

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Politiken, ledarblog, "Magtesløsheden er terrorens sprog – ikke retsstatens". ', .

Berlingske Tidene, "Mange aviser trykker Muhammed-tegning". ', .


Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

Publiceringar 13 februarifebruari 2008kvartal 1vecka 7