Pinochet beviljad borgen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Chile

10 januari 2006

Santiago – Chiles förre diktator Augusto Pinochet beviljades borgen i går måndag efter att ha tillbringat sju veckor i husarrest anklagad för att vara ansvarig för flera fall av försvinnanden under sin tid som Chiles ledare, uppger BBC News.

Domarens förslag på en borgenssumma på motsvarande 19 000 dollar måste först godkännas av appelationsdomstolen vilket förväntas ske i slutet av veckan.

Under Pinochets tid som Chiles president 1973-1990. Under perioden dog 3 000 personer av politiskt våld. Pinochet har settat i husarrest sedan den 24 november sedan han åtalats för tre fall av försvinnanden i samband med att 119 medlemmar av en beväpnad vänstergrupp försvann i mitten av 1970-talet.

Pinochets regim har anklagats för att ha fabricerat historier om hur vänstergerillan tagit död på sig själv i interna stridigheter.

Flera chilenska militärer har dömts för brott mot de mänskliga rättigheterna under diktaturen men Pinochet själv har aldrig blivit dömd för något brott. I somliga fall har domstolen accepterat försvarets argument att den idag 90-årige Pinochets hälsa inte tillåter en rättegång.

Pinochet är också anklagad för förskingring och skattebrott under sin tid som diktator.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Fler artiklar[redigera]

10 januari 2006: Pinochet beviljad borgen
3 januari 2006: Rättegången mot Pinochet utan avgörande
26 december 2005: Pinochet klarar av rättegång fastslår domstol
8 december 2005: Pinochet förlorar immunitet


Referenser[redigera]