Raskravaller chockerar Sydney

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Cronulla Beach, Sydney, 22 augusti 2005

12 december 2005

Sydney – Omkring 25 skadades och 16 greps efter kravaller i Sydney i Australien. Kravallerna inleddes av omkring 5 000 vita ungdomar som samlats på en strand i Cronulla söder om staden och där uppmanade till våld mot människor med arabiskt utseende. Oroligheterna spred sig till en förort där arabiska ungdomar gick till attack mot människor och poliser och slog sönder omkring 40 bilar.

Våldet har fördömts av politiska och muslimska talesmän. Invånarna i Sydney brukar betrakta staden som en kulturell smältdegel och för dem kommer våldet som en chock. Morris Iemma, premiärminister i New South Wales, kallade vid en presskonferens våldsamheterna "oaustraliensiska". Han kommer att möta representanter för de utsatta grupperna och den förort där våldet ägde rum för att diskutera hur man ska hantera de oroligheter man förväntar sig under kommande vecka.

Kevin Schreiber, borgmästare i Sutherland Shire där Cronulla ligger, sa i ett meddelande till Bloomberg att han var förkrossad inför vad som hänt och han uppmanade den federala regeringen att visa handlingskraft. Oroligheterna har varit förstasidesstoff i alla landets tidningar som haft bilder på öldrickande ungdomar iklädda den australiensiska flaggan på framträdande plats. Sydney Morning Herald uppger att det inträffade är de värsta rasoroligheterna sedan två kineser dödades 1860.

Polisen har upprättat en specialstyrka som ska ta fast anstiftarna till upploppen. Nynazistiska grupper har lyckats mobilisera sina anhängare genom att sprida meddelanden via mobiltelefoner. Polisen ska nu gå igenom bilder från upploppen.

Antiarabiska stämningar har blivit vanligare i Australien efter terroristattackerna i USA 11/9 2001 och bomberna på Bali 2002. Australiens premiärminister John Howard tillbakavisat kopplingen mellan debatten kring de nya vittgående antiterroristlagar som han drivit igenom under hösten och raskravallerna. För några veckor sedan arresterade polisen ett tjugotal personer med islamisk bakgrund, personer som nu är åtalade för flera terroristrelaterade brott.

Stranden där kravallerna ägt rum är en populär destination för surfing som de flesta australiensare associerar med sol och party.

Tidigare artiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]