Hoppa till innehållet

Razzior mot oberoende kenyansk media

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
2 mars 2006
Nairobi - Maskerade män som misstänks vara poliser slog till mot flera kenyanska media, misshandlade och arresterade journalister och beslagtog utrustning.

Strax efter midnatt stormade maskerade män beväpnade med AK47:or in på tidningen The Standards huvudkontor i Nairobi. Personalen tvingades ned på golvet, sparkades och rånades. Kontoret genomsöktes och utrustnings beslagtogs.

I en annan räd stormades tidningens tryckeri i en anna del av staden. Tusentals tidningar släpades ut på gården där de sattes i brand.

The Standard har i en serie artiklar kritiserat president Mwai Kibaki för hans sätt att hantera en korruptionsskandal nyligen. Tre journalister vid tidningen greps i tisdags.

The Standards verkställande direktör, Tom Mshindi, fördömde tillslagen och sa att de var oförenliga med Kenyas anspråk på demokrati och tryckfrihet.

I ytterligare ett tillslag tvingades den oberoende TV-kanalen Kenya Television Network avbryta sina sändningar. Datorer och anna utrustnings beslagtogs och fyra redaktionsmedlemmar greps och förhördes i polishögkvarteret i två timmar.

Kenyas informationsminister sa sig var ovetande om händelserna och att han skulle utreda saken för att återkomma senare.

Kalonzo Musyoka, tidigare miljöminister som fått sparken sedan han kritiserat regeringen, var mycket kritisk mot razziorna: "Det här är en mycket, mycket mörk morgon i detta vackra land", sa han och tillade, "Man kan inte acceptera sådan maktfullkomlighet. Det är en regering stad i fritt fall".


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Afrika

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
25 januari 2012: Tiotusentals egyptier samlades på Tahrirtorget
1 november 2011: Japan sätter in soldater i Sydsudan
21 oktober 2011: Tunisien till val
20 oktober 2011: Gaddafi är död
17 oktober 2011: Fyra svenskar döda i flygkrasch
1 maj 2011: En av Khaddafis söner död efter Natoattack
30 mars 2011: Gripen till Libyen
19 mars 2011: Franska flygvapnet angriper Gaddafi
10 mars 2011: Långdragna protester i Libyen

Wikipedia

Kenya
Tryckfrihet

Händelser 2 marsmars2006kvartal 1vecka 9
Publiceringar 2 marsmars2006kvartal 1vecka 9Referenser