Serbiens EU-vänlige president besegrade nationalist i ödesval

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

4 februari 2008SERBIEN Igår avgjordes presidentvalet i Serbien, som av många liknats vid ett val om Serbiens framtid. Med ett relativt högt valdeltagande (67%) valde serberna att behålla president Boris Tadić från det Demokratiska partiet eller att välja Tomislav Nikolic frå det ulranationalistiska Radikala partiet. Enligt det preliminära resultatet fick Tadić 51,1 procent av rösterna och han talade genast om ett närmande till EU.

" Resultatet visar att Serbien är en europeisk demokrati. Vi har visat den demokratiska potentialen i vårt land för EU:s medlemsländer", rapporterar DN att Tadić uttalade efter att valkommissionen presenterat resultatet.

En av de stora frågorna i valrörelsen har varit provinsen Kosovo. Kosovos albanska majoritet förespråkar självständighet men båda kandidaterna i presidentvalet är motståndare till detta. Tadić har dock propagerat för ett tätare samarbete med EU och de flesta EU-länder väntas erkänna ett självständigt Kosovo.

Sverige är, liksom många andra EU-länder, glada att Nikolic inte stod som segrare i valet då han förutom förespråkare av nationalistisk isolering krävt att Serbien avvisar allt samarbete med EU om EU skickar poliser till Kosovo. Tadić är mer EU-vänlig och att samarbetet och diskussionerna kan fortsätta i ett gott klimat. Utrikesminister Carl Bildt säger till TT: " Detta är ett viktigt vägval för Serbien, och det finns all anledning at välkomna resultatet. Det är bra för Serbien och för hela regionen."

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Dagens nyheter, "Serbiens president besegrade nationalist". ', 4 februari 2008.

Läs mer[redigera]

  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Serbien
  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Boris Tatic

{{läs mer|Kosovo]]

Publiceringar 4 februarifebruari 2008kvartal 1vecka 6