Hoppa till innehållet

Skövlingen av Amazonas regnskog ökar

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

25 januari 2008

Amazonas

De senaste månaderna har skövlingen av regnsskogen i Amazonas-området ökat snabbt. Den brasilianska regeringen tvingas därför lägga fram ett krispaket där man ska ta till med hårdhandskarna mot de bönder som står bakom avverkningen.

Satellitmätningar har visat att det under sista halvåret 2007 brändes eller avverkades skog vars yta motsvarade Gotlands, 3 235 kvadratkilometer, men då mätningarna bara är preliminära befarar man att det kan ha avverkats över dubbelt så mycket. Samma period 2006 var det endast hälften av det. De jordbruk som står bakom skövlingen gör troligen så eftersom priset på kött och soja har varit mycket högt den senaste tiden och man vill därför frilägga ytor för odlings- och betesmark.

När siffrorna blev kända för regeringen samlade president Luiz Inácio "Lula" da Silva genast ihop en grupp på sex ministrar till ett krismöte. De åtgärder kan kom fram till innebär hårdare tag mot jordbrukare som illegalt avverkar regnskog. Bland annat kan de få sin egendom beslagtagen. Grossister som köper varor från områden med stor avverkning kan även de komma att straffas. Dessutom ska polis och militär närvaro öka i de olika områdena. Regeringen har däremot fått kritik för att de har agerat för sent.

– Brasiliens regering kan inte påstå att den blir tagen på sängen av de här siffrorna. Greenpeace varnade redan förra året för att de stigande priserna skulle leda till ökad avverkning om man inte skyndade sig att vidta åtgärder, säger Greenpeaces samordnare i Amazonas, Paulo Adario.

Större delen av skövlingarna ägde rum i delstaten Mato Grosso, men problemen finns även i delstaterna Pará, Rondônia och Amazonas.


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser

[redigera]

Läs mer

[redigera]

Publiceringar 25 januarijanuari 2008kvartal 1vecka 4