Socialdemokratiskt nätverk mot Sd

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

20 januari 2008

Socialdemokraterna frångår nu helt sin tidigare strategi med att försöka tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Nu bildar man istället ett rikstäckande nätverk för att ta debatten en gång för alla.

Ända sedan 1990-talet har de flesta riksdagspartier intagit en konsekvent hållning gentemot Sverigedemokraterna, ett parti som Mats Johansson, regionråd i Blekinge, kallar "främlingsfientligt, löntagarfientligt och kvinnofientligt". Hållningen har gått ut på att inte ge partiet någon större plattform och politisk legitimitet genom att behandla dem som vilket parti som helst.

Det nybildade nätverket är dels tänkt att fungera som ett samarbetsorgan för debatten mot Sverigedemokraterna i hela Sverige, och dels som en kunskapskälla för alla representerande socialdemokrater i landet. Mats Johansson kommenterar den nya strategin med "Vi har kommit till insikten att tyvärr förstärkte bara det martyrskapet för Sverigedemokraterna och det ska vi undvika. Därför är vi nu beredda att ta debatten."

Det finns dock en missnöjd opposition i frågan. Den socialdemokratiske debattören och professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld ser stora risker med den nya strategin: "Det första är att man ger genom att vara så ivrig att ta debatten med Sverigedemokraterna istället bidrar till att ge partiet en plattform som de inte har i dag i Sverige. För det andra är en oro man kan känna att när debatten väl är tagen så kommer Sverigedemokraterna sedan i alla frågor spegla dessa frågor ur ett invandrarpolitiskt perspektiv. Alla partier som är med i debatten kommer då att falla i den fällan. Då får vi en debatt om invandringspolitiken på Sverigedemokraternas villkor."

Andra är rädda för att just TV-debatter, som det satsas på, gynnar den populistiska framtoning Sverigedemokraterna har. "Debatter i tv gynnar en populistisk aktör som Sverigedemokraterna. Det är snabba klipp och det finns oftast inte tid för fördjupning. Då blir det svårt att argumentera mot populistiska argument", säger Ulla Ekström von Essen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gläder sig över beslutet, "Det är ganska grundläggande i en demokrati att man debatterar med varandra."

Sverigedemokraterna har sin bakgrund i Sverigepartiet och organisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Sverigedemokraterna är ett uttalat nationalistiskt parti och vill begränsa invandringen till Sverige. Det har emellertid på på senare tid tonat ned sin främlingsfientliga sida, och försöker idag etablera sig som ett rumsrent parti. Inställningen till de nya Sverigedemokraterna är kluven i dagens politiska Sverige, särskilt med tanke på partiets valframgångar under riksdagsvalet 2006.


Fler nyheter

10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle
23 februari 2012: En tronföljare är född


Referenser[redigera]

SVT, "S bildar nätverk mot sd". svt.se, 2008-01-19 14.59.

Läs mer[redigera]

Publiceringar 20 januarijanuari 2008kvartal 1vecka 3