Stora demonstrationer mot fransk arbetslag

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
16 mars 2006 kl.14.28 (UTC)
Frankrike - Tiotusentals franska studenter och fackanslutna deltog i demonstrationer mot en kontroversiell arbetslag, den första i en rad demonstrationer som planeras fram till helgen.

Studentorganisationer och fackföreningar protesterar mot den arbetslag som premiärminister Dominique de Villepin drivit igenom som ger arbetsgivare rätt att utan förklaring säga upp anställda under 26 år under de två första åren av en anställning.

Lagen antogs förra veckan och är avsedd att få ned ungdomsarbetslösheten som i Frankrike ligger på omkring 20 procent. Lagen har fått stöd av president Jacques Chirac.

Inrikesministern Nicols Sarkozy har träffat både polis och studentrepresentanter för att försöka förhindra att polisens våldsamma tillslag vid Sorbonne-univeristet förra veckan upprepas.

Chirac har uppmanat alla parter att inleda en dialog, men fackföreningsrepresentanter vägrar ens diskutera frågan så länge lagen finns kvar.

Det går att se paralleller mellan studentrevolten 1968 och de nu aktuella protesterna. När studenterna protesterar idag är demonstrationerna dock väsentligt mindre än då och det är idag medelklassen som protesterar.

Regeringen kan dock ha anledning att oroa sig för studenternas ilska återspeglar ett bredare missnöje med en regering som ofta kritiserats för att ha dålig kontakt med verkligheten.

Demonstrationerna har pågått i två veckor och ständigt intensifierats. Fackföreningar har uppmanat sina omkring en miljon medlemmar att bege sig ut på gatorna.

Många ungdomar och deras lärare vid skolor från de städer och förorter som var inblandade i höstens kravaller förväntas delta i de planerade protesterna.

För de Villepin, som varit den drivande kraften bakom förslaget och som förväntas ställa upp som presidentkandidat, innebär demonstrationerna en hård prövning.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Frankrike

24 december 2011: Interpol efterlyser tillverkare av bröstimplantat
9 oktober 2008: Fransk författare vinner Nobelpriset i litteratur 2008
17 juni 2008: EM 2008: Italien vidare från gruppspelet
13 juni 2008: EM 2008:Nederländerna slår Frankrike stort
9 juni 2008: EM 2008: Oavgjort mellan Rumänien - Frankrike
7 april 2008: Franska poliser släcker OS-facklan
28 januari 2008: Banden mellan Rwanda och Frankrike stärks
16 januari 2008: Franskt oljebolag skyldigt till omfattande oljeutsläpp
14 januari 2008: Sarkozy vill stänga den engelskspråkiga nyhetskanalen France 24
13 januari 2008: Sarkozy skriver under kärnkraftsavtal

Portaler

Västeuropa
Demonstrationer

Wikipedia

Dominique de Villepin
Sorbonne

Händelser 16 marsmars2006kvartal 1vecka 11
Publiceringar 16 marsmars2006kvartal 1vecka 11Referenser