Hoppa till innehållet

Strejk lamslår Nepal, polis sköt mot demonstranter

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Nepal
Nepal

26 januari 2006

Nepal – En man skadades då polis öppnade eld mot demonstranter i staden Pokhara i västra Nepal 200 kilometer från huvudstaden Kathmandu. Demonstrantionen arrangerades av oppositionsalliansen som genomför en generalstrejk i protest mot landets kung och det val som han planerar i nästa månad.

Polisen i Pokhara började slå en grupp demonstranter. När hundratals studenter slöt sig till demonstrationen och började kasta sten på polisen öppnade poliserna eld. En man i trettioårsåldern skadades i benet vid skottlossningen.

BBC:s korrespondent i Nepal säger att skarp ammunition inte brukar förkomma vid kravaller i Nepal och att det kan vara ett tecken på att regimen oroas av demonstrationerna och strejken som lamslår stora delar av det nepalesiska samhället. Inga bussar syntes på vägarna, skolor, affärer och kontor var stängda. Ett tjugotal personer har gripits sedan strejken inleddes. Totalt har drygt ett hundratal personer gripits under den gångna veckan.

Kung Gyanendra tog makten i en kupp i februari förra året med argumentet att den civila regeringen inte klarade av att handskas med den maoistiska gerillan. Sedan dess har den politiska oppositionen antagit ett gemensamt program med den maoistiska gerillan för att göra slut på monarkin.

Det val som kungen planerar den 8 februari kommer att bojkottas av oppositionen och maoisterna har lovat att de ska störa valet så mycket som möjligt. Under dagen skulle kandidater som ville ställa upp i valet fylla i sina ansökningar, men få förväntas anmäla sitt intresse.

Under de senaste dagarna har flera demonstrationer hållits till stöd för demokrati. Kravallpoliser har patrullerat gator och skolor och använt batonger och vattenkanoner för att skingra demonstrationer. I förra veckan införde man utegångsförbud under större delen av dygnet och telefonförbindelserna bröts.

Den maoistiska gerillan gav upp sin ensidiga vapenvila vid nyår och har sedan dess attackerat arméposteringar. Totalt har mer än 12 000 människor dött i den tio år långa konflikten.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Relaterade nyheter[redigera]

28 januari 2011: Städning på Mount Everest startar
29 maj 2008: Nepal röstade bort monarkin
11 januari 2008: Bergsbestigaren Sir Edmund Hillary död
20 mars 2006: Gerillan i Nepal häver vägblockad
15 mars 2006: Nepalesiska maoister utesluter två ledare
20 februari 2006: Nepals kung uppmanar till dialog
14 februari 2006: Nepals förre premiärminister frigiven
10 februari 2006: Nepal: "Kungen är ensam, han har nått en återvändsgränd"
26 januari 2006: Strejk lamslår Nepal, polis sköt mot demonstranter
25 januari 2006: Minst åtta döda i sammandrabbningar i Nepal


Referenser[redigera]