Svensk soldat död i Afghanistan

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

26 november 2005 En svensk soldat har avlidit av sviterna efter ett bombdåd i Afghanistan på fredagseftermiddagen. Ytterligare tre svenska soldater skadades i attentatet. Sex misstänkta personer greps på platsen, men inga uppgifter om hur de satts i samband med dådet fanns att tillgå. Attentatsplatsen bevakas under natten av svensk militär och utredningen fortsätter under lördagen.

Sveriges ÖB, Håkan Syrén, och Sveriges försvarsminister, Leni Björklund, kom båda med skriftliga kommentarer där de beklagade det inträffade och uttryckte sin sympati för de anhörigas sorg och saknad. De anhöriga har underrättats men soldatens identitet hålls hemlig tillsvidare.

En svensk fordonskonvoj färdades genom staden Mazar-i-Sharif när en vägbomb utlöstes. Två soldater skadades allvarligt och en av dem avled vid nio-tiden svensk tid (kring midnatt lokalt). Den andra soldaten vårdas ännu på sjukhus i huvudstaden Kabul och hans tillstånd bedöms fortfarande som allvarligt.

De 50 svenska soldaterna i Mazar-i-Sharif lyder under brittiskt befäl och tidigare har har en brittisk soldat dödats i ett bakhåll i staden som ändå bedöms som relativ säker eftersom den ligger i landets norra del. Kring huvudstaden Kabul har två ISAF-soldater, en portugisisk och en tysk, samt sex afghaner dödats bara under november.

Relaterade nyheter[redigera]

Källa[redigera]